Wpis z mikrobloga

W techbazie próbowaliśmy wyjaśnić polonistce, że z perspektywy Hitlera to co robił było dobre. Dostaliśmy za to jedynki
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MLeko29: Mój ziomo z mym ziomem dostali po łapach od facetki bo powiedzieli że Stalin był człowiekiem czynu. A mnie powiedziała facetka z polaka że moja interpretacja poezji nie mieści się w kluczu.
  • Odpowiedz
Mój ziomo z mym ziomem dostali po łapach od facetki bo powiedzieli że Stalin był człowiekiem czynu.

@deletenomads: No abstrahując od poglądów to Stalin i Hitler byli ludźmi czynu, nauczycielki są głupie i tego nie rozumieją. Ponadto mieli jakieś spojrzenie szersze, jakby nie patrzeć. Stalin w Jałcie podobno powiedział, że Polska czy Węgry to stare narody i muszą mieć własne państwo, a nie być częścią ZSRR.
  • Odpowiedz
moja interpretacja poezji nie mieści się w kluczu

@deletenomads: to faktycznie źle ci powiedziała. Ale miej świadomość, że nie każda interpretacja jest poprawna, nawet jeśli jest twoja. Możesz twierdzić, że Kubuś Puchatek to historia o melancholijnym Gruzinie, ale to nie będzie poprawna interpretacja, bo tego Gruzina tam po prostu nie ma. Intepretacja to nie jest po prostu zabawa w skojarzenia, tylko proces polegający na odnajdywaniu i identyfikacji połączeń pomiędzy tekstem
  • Odpowiedz
@MLeko29: Napisałem coś podobnego na wypracowaniu, ale o Napoleonie. Że dla nas był on bohaterem pozytywnym, a dla innych państw zbrodniarzem, który podobnie jak Hitler chciał podbić calą Europę. No i 4 za to dostałem.
  • Odpowiedz
@MLeko29: dostałem pałę w gimbazie lub podbazie jak historyczce powiedziałem, że człowiek należy do królestwa zwierząt.
W ripoście wyłapałem katolickie oburzenie, że ona jest stworzona przez boga i nie jest zwierzęciem blah blah
  • Odpowiedz
W techbazie próbowaliśmy wyjaśnić polonistce, że z perspektywy Hitlera to co robił było dobre. Dostaliśmy za to jedynki

@MLeko29: Bo to bzdura i założenie oparte na niczym. Rzadko albo prawie nigdy nie zdarza się, żeby polityk, który zaszedł tak wysoko, jak Hitler, po prostu postępował zgodnie ze swoim sumieniem.
Nie, ktoś taki robi to, co się opłaca dla jakiegoś wyznaczonego sobie celowi. Często świadomie wybiera działania moralnie złe, ale skuteczne.
  • Odpowiedz
@MLeko29 ja w pedałówie zapytałem się katechetki jak to jest że Bóg stworzył świat ale śłońce się powiększa i kiedyśtam wyparujemy - dostałem uwagę a odpowiedziała mi że to bóg zarządzi czy słońce się powiększy.
W licbazie na polskim miałem "własne" interpretacje ale jednak trzymały się kontekstu utworu to po kłótniach z polonistą kończył "pójdziesz na studia to se tam będziesz interpretowal".
  • Odpowiedz
@MLeko29: Szkoła nigdy nie rozwijała myślenia, więc je tłumiła. Jak cokolwiek chciałeś zrobić po swojemu, to było źle, choć efekt końcowy był prawidłowy. J----e zakute łby. Dobrze, że to się już skończyło, zmarnowane kilkanaście lat życia, nie wiem jak ludzie mogą szkołę miło wspominać. Jedyny plus, że się miało naście lat, a i tak zmarnowało się te lata na j----ą szkołę.
  • Odpowiedz
@lycaon_pictus: To jest niedorzeczne. Poczytaj sobie Carla Schmitta. Zwłaszcza w kontekście krytyki pozytywizmu prawniczego, prawa naturalnego i teologii. Oczywiście że patrzyli też na siebie z perspektywy wyższości moralnej.
  • Odpowiedz
@Euro:

To jest niedorzeczne. Poczytaj sobie Carla Schmitta. Zwłaszcza w kontekście krytyki pozytywizmu prawniczego, prawa naturalnego i teologii. Oczywiście że patrzyli też na siebie z perspektywy wyższości moralnej.

Przecież to i tak sprowadza się do tego co napisałem. Oni nie myśleli w kategoriach dobra i zła w naszym rozumowaniu, a w kategoriach przekonania, że tak właśnie jest, że trzeba walczyć by przetrwać.
  • Odpowiedz