Wpis z mikrobloga

@Zdzichu_alkoholik: kostki czerwone - zbędne, wrzuć od razu do różnicówki.
Zółto zielony (domyślnie uziemienie) robi jako neutralny
Wszystkie kable z różnicówki są czarne - czyli 3 fazowe i 1 neutralny (niby to powinien być ten podwójny z pierwszego złącza ale patrząc z dołu to do niego też jest fazowy podłączony/brązowy) :)

Miernik w dłoń i popatrz co tam jest pod faze podłączone - jedyne co jest tutaj pewne to ten
  • Odpowiedz
@Zdzichu_alkoholik: jeśli te cienkie kabelki co ida do gniazdek z zielonej szyny to uziemienia, to tam powinien iść ten gruby (do uziomu czy gdzieś), niebieska szyna powinna być na zamknięcie obwodów. Zakładajac, że te kable rzeczywiście sa tak popodłaczane do urzadzeń, to jak coś pójdzie nie tak to napięcie może się pojawić w różnych (nie)ciekawych miejscach.
  • Odpowiedz
Ja tam się nie znam, ale te brązowe po lewej ktoś "rozdzielił" bo nie miał jak podłączyć dwóch kabelków/złączek. Może "brakuje kabla" i nie da się dosięgnąć? Z pewnością można to poprawić. O PE (żółto-zielonych) się NIE wypowiem bo nie mam 100% pewności co to za układ (wygląda na jakiś TN-S lub TN-C-S zapewne, ale to powinno wynikać z dokumentacji). Natomiast zastanawia mnie "węzeł gorgony" luźno wychodzący w prawo-dół. Tak luzem, na
  • Odpowiedz
@Zdzichu_alkoholik zawsze mnie ciśnienie skacze jak nie jest zachowana ciągłość koloru faz. Wiem, że nie ma znaczenia ale lubię brązowy, czarny, szary żeby wiedzieć nawet potem jak obciążać równomiernie.
Te kostki to rozumiem, że były podłączane pod napięciem bo elektryka prąd nie tyka czy ktoś tak krótko przewód doprowadził.
  • Odpowiedz