Wpis z mikrobloga

żeby mieszkać w TBS trzeba mieć dochody nie przekraczają 1,3 przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w danym województwie, razem z niebieskim mamy ok. 16k. (nie jestesmy malzenstwem).

Jak to obliczyc, zeby wyszlo, ze TBS nam przysługuje? Dałoby się to kiedyś odkupić? Np. gmina to odsprzeda mi albo innej prywatnej firmie, a ja odkupie o dtej firmy?

#pytanie #mieszkania #nieruchomosci
jmuhha - żeby mieszkać w TBS trzeba mieć dochody nie przekraczają 1,3 przeciętnego mi...

źródło: image

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jmuhha koszty to 30% partycypacji czyli 30% wartości wybudowania tego mieszkania plus 12krotność czynszu jako kaucja. Jak spojrzysz na ogłoszenia olx "odstąpię partycypację TBS" to zobaczysz jakie to są koszty. Mieszkania te mają wysokie czynsze, średnio 2 wyższe niż normalne własnościowe mieszkanie. Mieszkanie TBS nigdy nie będzie Twoje, nie ma możliwości wykupienia go i nigdy nie będzie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Multipurpose_Labels: tylko wlasnie TBS z definicji mialo byc tanie, skąd więc to są takie koszty o ktorych mowisz: "Mieszkania te mają wysokie czynsze, średnio 2 wyższe niż normalne własnościowe mieszkanie."
  • Odpowiedz
tylko wlasnie TBS z definicji mialo byc tanie, skąd więc to są takie koszty o ktorych mowisz: "Mieszkania te mają wysokie czynsze, średnio 2 wyższe niż normalne własnościowe mieszkanie."

bo to dalej 2-3x taniej niz najem komercyjny i i poki placisz - jestes nie do ruszenia....

@jmuhha:
  • Odpowiedz
bo to dalej 2-3x taniej niz najem komercyjny

@del855: ciekawe jakby uwzględnić partycypacje to w jakim czasie się zwróci :)
  • Odpowiedz
partycypacja jest zwrota i waloryzowana...

@del855: o, czyli te ogłoszenia, że ktoś chce "sprzedać" tbs (cesje?) za 200-300k to pewnie dlatego, że włożyli dużo w remont i/lub liczą że więcej dostaną w ten sposób niż zwrotem partycypacji.
a nie jest tak że to zależy od tbsa konkretnego?
  • Odpowiedz
  • 0
@maur dokładnie tak jest, taka jest idea obrotu patycypacjami - licza ze dostaną wiecej, poza tym tbs nie zwraca nakładów poniesionych w mieszkaniu wiec w zasadzie nikt kto dbał o mieszkanie i cos tam zrobił- go po prostu nie zwraca tylko probuje "sorzedac" jakokolwiek to brzmi.

Wydaje mi sie ze operacja jest dostępna wszędzie, ale tez noe sprawdzam czy w każdym miescie sa takie ogłoszenia- w waw sa ;)
  • Odpowiedz
@maur: @del855 wiem że robie odkop ale to ile oni do cholery myślą warte jest mieszkanie TBS które z reguły miało być tanie ? Jeszcze jako tako sobie wyobrażam włozyć 100k w partycypacje, ale ogłoszenia ZACZYNAJĄCE SIĘ od 250k na olx ?? Przecież to można lekką reką 30k zarobić na przeszacowaniu dobra spolecznego..
Powinni zakazać obrót partycypacjami w tym bantustanie.
  • Odpowiedz
@ff99plpowrot: no powinni, ale nie zakazują. Tak samo mozesz wykupić mieszkanie komunalne za 5% i na drugi dzien je sprzedać za 100%.

Wiele rzeczy jest do zmiany w tym kraju.
  • Odpowiedz