Wpis z mikrobloga

Jest ktoś jeszcze zaskoczony jak dużą stawką jest minimalna obecnie? przed chwilą chciałem aplikować na entry level pozycję i w oczekiwaniach zarobkowych byłem gotowy wpisać 2500 pln netto ale potem sprawdziłem jaka jest minimalna i wyskoczyło mi, że 3511 netto! nie wiem jak wy ale ja się wychowywałem w czasach gdy rodzice pracowali za 800 pln lub mniej na miesiąc, co prawda inflacja poszła w górę, w obu przypadkach dzisiaj i wtedy mieliśmy własne mieszkanie więc może gdy ktoś wynajmuje to za ten hajs ma survival, przy 3511 na rękę byłbym w stanie odłożyć z tego połowę.

#praca #pracbaza
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@UczesanyPedryl: może nie tyle zaskoczeni, co zbulwersowani. W ostatnich latach płaca minimalna była sztucznie podnoszona, co pięknie podkręciło inflację i obniżyło poziom życia ludzi, którzy mają jakieś kwalifikacje i nie mogli liczyć na podobną waloryzację wynagrodzenia.
  • Odpowiedz
@toby34: Mówię, że mniej więcej mogę połowę odłożyć więc porównuję tutaj właśnie ile mi zostaje po wydatkach, w latach przedunijnych rodzice musieli zastawiać się w lombardzie przy wypłacie ok. 800 zł.
  • Odpowiedz
@goferek:

W ostatnich latach płaca minimalna była sztucznie podnoszona, co pięknie podkręciło inflację

Nieprawda, podnoszenie płacy minimalnej w Polsce jest skutkiem, a nie przyczyną
  • Odpowiedz
@UczesanyPedryl no właśnie, masz własne mieszkanie. To już odchodzi ci płacenie połowy, jak nie więcej z pensji dla landlorda. Dodaj do tego wydatki na życie bieżące czyli jedzenie, koszty paliwa/auta czy komunikację miejską. A zdarzają się przecież różne niezapowiedziane wydatki. Te 3500zł to jest wegetacja od 10 do 10 gdy wynajmujesz samemu mieszkanie, a nie życie.
  • Odpowiedz
@UczesanyPedryl: z wlasnym mieszkaniem imo za 3.5k netto mozna juz naprawde w miare spokojnie zyc, jezeli ktos nie bierze 2137 subskrypcji typu netflix, disney, hbo, jakis najdrozszy pakiet tv, nie wyrzuca polowy wyplaty na a-----l i fajeczki to moze spokojnie jeszcze z tych pieniedzy cos miesiecznie odkladac
no ale gdyby ktos w wiekszym miescie probowal przezyc za 3.5k netto wynajmujac mieszkanie to xD lepiej juz wtedy wyjechac na wioche, bo
  • Odpowiedz