Wpis z mikrobloga

• 1
@tyrytyty: właśnie zdałem sobie sprawę że większa redukcja dzietności w rodzinach w których jest ojciec oznacza że obowiązek fotelików promuje samotne macierzyństwo

niesamowite
  • Odpowiedz
Obowiązek korzystania z fotelików dla dzieci zmniejsza dzietność o 140 urodzeń na każdą śmierć, której zapobiega

Około 145,000 urodzeń mniej przez 40 lat

@tyrytyty: To tylko pokazuje że kryzys dzietności jest rzeczywiście efektem regulacji rządowych.
  • Odpowiedz
  • 0
@Zuben: no, ciekawe co jakby poważnie się zabrać za każdą taką głupotę

np wymogi bezpieczeństwa wpływające na wnętrza samochodów -> ludzie się mniej ruchają -> mniej dzieci

można bez końca rozważać takie marginalne efekty które sumowalyby się do poważnego wpływu na końcową dzietność
  • Odpowiedz
@tyrytyty zakładając ze to prawda to to i tak na mega starych danych, bo praca skupia sie na tym, że ludzie przez ten wymog ograniczają sie do dwójki dzieci, podczas gdy obecnie mamy problem żeby ludzie mieli jedno.
  • Odpowiedz
@tyrytyty czy ja wiem? Sprawa dzietności jest tak wielopłaszczyznową, że ciężko określić, że to tylko wina fotelików. Po drugie to badanie jest na próbce amerykańskiej. Po trzecie, Tobie zadam pytanie. Czy liczba Twoich dzieci jest związana z obowiązkiem fotelików? Ja sam mam jednego syna i nigdy nie myślałem w tak sposób abstrakcyjny, że mówię do żony, nie robimy drugiego, bo musimy kupić drugi fotelik xd
  • Odpowiedz
@fornson23: Dokładnie, to jest takie ślepe klepanie amerykańskich jakiś obserwacji na realia reszty świata. To tak jak to klepane nawet w Polsce stwierdzenie że dodatkowy pas ruchu nic nie zmienia - bo obserwacja dotyczy USA gdzie wszyscy jeżdżą wszystkimi pasami równocześnie xD

@tyrytyty Mylisz przyczyny ze skutkami
  • Odpowiedz
  • 0
@fornson23: @Saeglopur możecie sformułować argument I poprzec go dowodami czy chcecie uprawiać chłopski rozum?

Czym znaczącym się różnią Europejczycy w USA od Europejczyków w Polsce w kontekście tego badania?
  • Odpowiedz
Czym znaczącym się różnią Europejczycy w USA od Europejczyków w Polsce w kontekście tego badania?

@tyrytyty: Żeby ci uzmysłowić jak gigantyczne są różnice między życiem różnych społeczności a co dopiero w realiach USA vs np Europa to sobie wyobraź że na bazie życia swoich obywateli (żołnierzy i administracji) amerykańskich w Niemczech USA prowadzi mase badań statystycznych. Np. badają statystyki dotyczące amerykańskich dzieci czarnych w Niemczech vs ich w USA i
  • Odpowiedz
@tyrytyty: sprawa dzietności jest prosta. Europejczycy mają sprane mózgi i przejmują się byle czym, a imigranci sobie robią kilkanaście dzieci, bo chcą i wiedzą co dobre.
  • Odpowiedz
@Onetheneo ale ta dzietność na całym świecie spada. W Indiach w 1960 wynosiła ona prawie 6 a teraz jest to 2. Spadło już poniżej progu zastępowalności i za 50 lat będzie na poziomie europejskim. Populacja będzie jeszcze rosła bo mają potężne wyże w płodnym wieku z okresu gdzie wynosiła około 4. W Pakistanie w 1960 było prawie 7 a teraz jest 3,2. Osiągnie poziom europejski 30 lat później od Indii.

W
  • Odpowiedz