Aktywne Wpisy
Moja przygoda z inwestowaniem zaczęła się przypadkiem pod koniec czerwca 2025. Dotychczas byłem pod wpływem teorii Krzysztofa Karonia, który głosił jakoby cały rynek kapitałowy to spekulacja i manipulacja przez wielkich graczy. Miałem myślenie, że giełda to morze w którym rekiny zawsze pozjadają płotki, nigdy odwrotnie.
Każdy gadał o inwestowaniu, XTB było wszędzie na YT.
A to kupię sobie jakieś ETF za parę złotych i zobaczymy co się stanie.
Wpadłem w ciągłe śledzenie, dopłacałem coraz
Każdy gadał o inwestowaniu, XTB było wszędzie na YT.
A to kupię sobie jakieś ETF za parę złotych i zobaczymy co się stanie.
Wpadłem w ciągłe śledzenie, dopłacałem coraz

fsfdjf +7
zimno i pada, przydałby się jakiś stary, duży chłop do ogrzania się ehhhhh

"Zepsuty pieniądz" Lyn Alden - polecam z całego serca tę książkę, jest już dostępna w języku polskim. Na ponad 500 stronach autorka tłumaczy dlaczego złoto przegrało w wyścigu z rozwojem technologii w XIX wieku, dlaczego dolar stał się międzynarodową jednostką rozliczeniową, czemu USA stopniowo zawieszało wymienialność dolara na złoto, jak doszło do powstania obecnego systemu pieniądza opartego na zaufaniu, i dlaczego jest on wadliwy, a także czy Bitcoin jest w stanie stać się cyfrowym złotem, na którym można oprzeć system monetarny.
Bez względu na to, czy jesteś prawicowcem czy lewicowcem, zachęcam do lektury. Książka jest napisana w stylu popularnonaukowym, opiera się na faktach i obiektywnym, apolitycznym spojrzeniu na historię, teraźniejszość oraz przyszłość pieniądza.
Zdecydowanie pozytywna odskocznia od wplatanych szurskich wysrywów Saifedeana Ammousa w "Standarcie Bitcoina" i
"Standardzie pieniądza dekretowego" - czytając "Zepsuty pieniądz" nie dostaniecie wylewu z zażenowania i kaleczenia naukowego podejścia do zadanego tematu poprzez onucowe i chłopsko-rozumowe wstawki.
źródło: 1105716254o
Pobierzhttps://chatgpt.com/share/682106f5-cf24-800a-8533-43237e474719
@ShadyTalezz: tytul i wydawca powinny ci wystarczyć aby znać odpowiedź na to pytanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
1/10
Natomiast co do "zastępowania" to pieniądz fiducjarny w kapitalizmie nie ma szans zostać wyparty przez jakikolwiek system pieniężny, w którym ilość pieniądza w obiegu nie jest elastyczna natomiast