Wpis z mikrobloga

Większość stanowisk pracy na świecie jest niepotrzebna i sztucznie stworzona tylko i wyłącznie po to by ludzie mieli się czym zająć, nie rozrabiali i nie kradli. A już w korpo i biurach widać to jak na dłoni. Weźcie na przykład te wszystkie paniusie z działów HR, marketingu czy innego diversity. Albo te setki managerów od niewiadomo czego. Po co i na co komu to potrzebne? xD

#przegryw #pracbaza #korposwiat #kolchoz #praca
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@staryalkus:

Firmy raczej nie będą płacić za stanowiska, które nie generują wartości

HR nie generuje wartości ale jest wymagany, bo ktoś musi dbać o przestrzeganie rządowych
  • Odpowiedz
@staryalkus: nauczyciele to słaby przykład bo badania pokazują że ich wartość jest praktycznie zerowa, zwłaszcza po podstawówce. Pensje nauczycieli to jedno wielkie subsydium głównie dla starych bab z marnym potencjałem intelektualnym by się zajmowały obcymi dziećmi by inne kobiety mogły pracować na etat.

Pośrednio generuje wartość

to jest "wartość" taka sama jak wartość oddania złodziejowi swoich pieniędzy, bo brak w-------u ma wyższą wartość. Ochrona przed agresją i wypełnianie skomplikowanych regulacji
  • Odpowiedz
@ViniciusZunior: Zacznijmy od tego, że większość wskaźników ekonomicznych, szczególnie szkoły keynesizmu to paranoja i zbiorowe szaleństwo. PKB to jest tego najlepszym przykładem - nic dziwnego, że w takim systemie powstaje tyle bullshit jobs, a po COVIDowym dodruku to już w ogóle.
SonidoStark - @ViniciusZunior: Zacznijmy od tego, że większość wskaźników ekonomiczny...

źródło: GGP6vsDbwAApjTv

Pobierz
  • Odpowiedz
@ViniciusZunior:
Świat opiera się na pieniądzach (elementach o umownej/zerowej wartości).
Niestety.
Jesteśmy jeszcze bardzo prymitywnym gatunkiem zwierząt.
Nie rozumiemy, jak bardzo obecny model świata, to droga do
  • Odpowiedz
@staryhuop0:

elementach o umownej/zerowej wartości

wartość czegokolwiek jest umowna/subiektywna dosłownie nikt prócz ortodoksyjnych marksistów (= szurow) tego nie kontestuje
  • Odpowiedz
@tyrytyty: No nie wiem, IMO to ciężko mi wskazać gorszy wskaźnik niż PKB. xD Nawet ten śmieszny Wskaźnik Bogactwa Narodów bazujący na pajęczynie jak w JRPG ma więcej sensu.
EDIT: Teraz sobie na szybko sprawdziłem wskaźnik Szkoły Adama Smitha i nawet tam jest wskazane, że Irlandia znajdująca się na pierwszym miejscu musiała zrezygnować z PKB, bo to taki chujwskaźnik, że przez optymalizację podatkową w ogóle nie był miarodajny i przeszli
  • Odpowiedz