Bób mi chyba mszyca zajęła, ale widzę, że mrówki się nimi zajmują. Psikać czymś na mszyce czy zostawić mrówki w spokoju? #ogrodnictwo #dzialka #rod #rosliny
@Krupier: mrówki hodują mszyce i żywią się ich wydzieliną, to symbioza i mrówki się nimi rzeczywiście "zajmują" ale nie zjadają tylko chronią, ba, nawet podobno są w stanie przechowywać jaja w mrowisku i roznosić je po roślinach.
@Krupier: ja już u siebie nie mam sił do tych ku**w, co roku drzewka atakują, teraz już właśnie pryskam jak tylko zobacze mrówki nie czekając na oznaki pojawienia się mszyc. Jak na razie wygląda że w tym roku podziałało. No chyba pryskanko bo mrówki nie zlikwidują problemu a są najprawdopodobniej jego przyczyną.
ja już u siebie nie mam sił do tych ku**w, co roku drzewka atakują,
@Hoisin_Sticky_Ribs: U mnie co roku atakują głóg. Na drzewka stosuję klej entomologiczny, sprawdza się całkiem spoko, mrówki nie przejdą a mszycami zajmują się biedronki. Z minusów to ciężko się ten klej aplikuje, strasznie lepkie cholerstwo, ale jak już się uda, to długo się utrzymuje na korze. Ale ja mam w sumie tylko 7 drzewek do posmarowania,
#ogrodnictwo #dzialka #rod #rosliny
źródło: temp_file7344512433042219695
Pobierzźródło: temp_file8853803264256714778
PobierzNo chyba pryskanko bo mrówki nie zlikwidują problemu a są najprawdopodobniej jego przyczyną.
https://zielonyogrodek.pl/ogrod/zwierzeta-w-ogrodzie/13679-mrowki-i-mszyce-wrogowie-czy-przyjaciele
@Krupier: Mrówki hodują mszyce.
@Hoisin_Sticky_Ribs: U mnie co roku atakują głóg. Na drzewka stosuję klej entomologiczny, sprawdza się całkiem spoko, mrówki nie przejdą a mszycami zajmują się biedronki. Z minusów to ciężko się ten klej aplikuje, strasznie lepkie cholerstwo, ale jak już się uda, to długo się utrzymuje na korze. Ale ja mam w sumie tylko 7 drzewek do posmarowania,