Wpis z mikrobloga

Rozmowa z młodym pokoleniem 15-16 lat. Syn i jego koledzy. Uczniowie LO i Techników. Wiedza ogólna: dno. Wszytko ściągają z telefonów. Prezentacje z chata. Wypracowania z chata. Jak coś się nie zmieni to za 2 pokolenia film : Idiokracja, stanie się faktem dokonanym. Dramat.
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MaKaTa: Ja bym na to spojrzał inaczej. Świat się zmienia, pędzi. Po co oni mają marnować czas na jakieś bezsensowne, nudne rzeczy o których nie będą za moment pamiętać? Ja tutaj widzę postęp w prędkości rozwiązywania problemów. Ci co mają więcej oleju w głowie będą to wykorzystywać w przyszłości i dodatkowo jeszcze na tym zarabiać.
  • Odpowiedz
@MaKaTa: raczej narzędzia takie jak chat GPT wymuszą reformę systemu edukacji bo teraz próbujemy odtworzyć założenia z 19 w. szkole 21w. gdzie każdy w kieszeni ma dostęp do prawie całej możliwej wiedzy.
  • Odpowiedz
@MaKaTa:

syn

no to twoja wina, jakbym miał takiego starego to bym mu nawet szklanki na starość nie podał skoro nie potrafił mnie wychować na osobę ciekawa świata, która nie robi prezentajci z chata
  • Odpowiedz
@Cyk_dwujeczka: Mi jak odetną prąd, dostęp do oprogramowania lub po prostu do kalkulatora to też jestem głęboko w dupie. Ogólnie zawodowo zajmuję się "analizą cyferek" i bez odpowiednich narzędzi jestem nikim.
  • Odpowiedz
a dwa pokolenia temu używało się liczydeł xD teraz są smartfony i AI, a za dwa pewnie będziemy sobie wgrywać do mózgu całe książki
  • Odpowiedz
  • 0
@niochland: Ile masz lat, ciekawość świata jest rzeczą indywidualną. Jak myślisz że wycieczki, pasja, i takie inne są dziedziczne to się mylisz. Mam trójkę dzieci, każde inne. Inny tok myślenia, zainteresowania etc. Z domu wynosisz pewne wartości i zasady moralne, a potem dużo zależy od środowiska. Czy patola czy banany różnie bywa. Cechy osobowe to indywidualna sprawa. Mój wpis to osobiste spojrzenie
  • Odpowiedz