Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Widząc kryzys w branży IT zastanawiam się czy przenosić się na B2B za 125 na h. Brak benefitów. Projekt mniej ciekawy i atmosfera wydaje się napięta.

Jednak na małym Zusie to średnio 4000/6000 więcej Netto miesiecznie względem tego co mam na UOP. Mam 9000 netto na czas nieokreślony i projekt mi się bardzo podoba. Niestety nie dostałem podwyżki 1.5 roku.

Mój żołądek mówi mi nie idź w to, z drugiej strony szukałem takiej oferty kilka miesięcy i mam wrażenie ze szybko takiego kontraktu nie otrzymam.

Czytając na reddit ludzi z doświadczeniem 10+ i ich zwolnieniami zaczynam wątpić czy kiedykolwiek dobije do jakiś kwot rzędu 20/25.

Jednocześnie nie ufam tego nowemu pracodawcy na tyle żeby zrezygnować z tego co mam.

#b2b #it #programista15k #programista20k #programowanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rudz1elec: kiedyś też byłem łasy na kasę, aż w końcu wrąbałem się w takie bagno (za stawkę 180 zł/h więc wysoką), że do teraz mam uraz, mimo, że już od 2 lat tam nie pracuję xd teraz uważam, że kilka tysięcy więcej miesięcznie nie jest warte toksycznego projektu i pracy jak na taśmie. Zmieniałbym pracę gdybym był na 80% pewny, że nowe miejsce będzie mi się podobać, albo różnica wynagrodzenia
  • Odpowiedz
@bart40404: dlatego wlasnie podwazam, to co OP mowi. Ludzie potrafia sie wycofac nawet za kilka tys w dol, ze wzgledu na tosktyczny projekt.
A on chce ryzykowac dla kilku %. :) No chyba, ze brak emerytury liczy jako zysk XD

@ObserwatorZamieszania NO fajnie, a co to zmienia w dyskusji?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie idź. rynek będzie się wykrwawiać dopóki stopy w ameryce nie polecą w dół do poziomu 1,5-2% (i to minimum)

dużo, dużo trudniej pozbyć się człowieka na UoP i dopóki to nie jest oferta z trójką (na flat-fee) z przodu to weź sobie odpuść. buduj skilla i miękkie.

jedyną opcja żeby brać taką ofertę to jeśli jest to f500 korpo/firma
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Praca na b2b, szczególnie w ramach projektów jest bardziej ryzykowna. Zastanów się czy jesteś gotowy na bycie zwolnionym z dnia na dzień i późniejsze możliwe problemy z poszukiwaniem pracy. Z mojego doświadczenia poleciłbym Ci porozmawiać w obecnej firmie i ponegocjować, a jeśli to nie wypali, to poszedłbym na b2b.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: imo zależy czy dużo chorujesz, czy masz albo planujesz dzieci, czy planujesz wziąć kredyt hipoteczny w najbliższym czasie, czy chcesz więcej pracować niż jesteś przyzwyczajony.
Ja nie widzę specjalnej zmiany po przejściu na b2b względem etatu. Ciśnienie zależy od firmy i projektu a nie rodzaju umowy.

Jak zarobisz 9 k na rękę, to starcza na życie ale oszczędzisz może 1-2 k. Jak zarobisz 13 to jak Ci koszty nie
  • Odpowiedz