Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mexiii: Ja nie chcę obietnic, ja chcę czynów. Jeśli pytasz o prezydenckie to chcę kandydata, który nie będzie blokował działań obecnego rządu, żeby w końcu wszystko mogło ruszyć z kopyta.
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 1
@dr3vil no i to jest fajne! Bo obiecać można wszystko (podobnie jak zrobił P. Krzysztof z kilkoma elektronikami w kilka miesięcy). Liczą się czyny, nie słowa. Jeśli nie wygra jeden pewny kandydat, to chyba będziemy na dobrej drodze.
  • Odpowiedz
@Mexiii: Energetyka i infrastruktura, bez tego nie przyciągniemy inwestycji. Nawet podatki ustępują tej kategorii, skoro firmy wolą inwestować w krajach o wyższym poziomie opodatkowania i kosztach osobowych.
  • Odpowiedz
zarówno jednym kiedyś, jak drugim teraz, idzie to dość średnio.

@Mexiii: ale tutaj nie ma porównania, Szydłowa po wygranych wyborach zrobiła cyrk w Sejmie z czytaniem przez kilka godzin o aferach PO i skończyło się to zarzutami dla kilku urzędników.

Tutaj po 1,5 roku mamy rekordową ilość ściągniętych immunitetów, jednego posła na uchodźctwie, dwóch wytarganych z pałacu prezydenckiego do paki, Niedzielskiego z wyrokiem skazującym, Mateckiego dwa miesiące w areszcie, Morawiecki
  • Odpowiedz
@Mexiii: dlatego potrzebny jest właśnie prezydent spoza układu konfedepisowskiego. Trzeba wysprzątać bajzel z prokuraturą, SN, TK i resztkami tej ośmiornicy która oplotła państwo. Wtedy zostanie wyborcom PiSu tylko płacz, że taki Morawiecki jest w pudle, ale już nikt ich polityków nie uratuje od odpowiedzialności.
  • Odpowiedz
@Mexiii: aborcja. Aborcja jest najważniejsza. Nieważne, czy to wybory parlamentarne, prezydenckie, czy eurokołchozowe. Aborcja. I prawa kobiet oraz osób LGBT. Bo kobiety nie mają praw. Nie mają legalnej aborcji. A osoby z macicą nie mogą się abortować. To jest straszne. Muzułmanie, którzy zobaczyliby, jak w Polsce traktuje się kobiety, mogliby się przerazić.
  • Odpowiedz
@Mexiii: Moim zdaniem, ale podkreślam, moim - każdy może mieć inne, odmienne - głównym celem nie powinno być rozliczenie pisiorów. To jest teatrzyk, w którym niestety większość jest skupiona na d-----------u drugim przy wtórowaniu wykopków. Mam wrażenie, że co poniektórym nie zależy na poprawie tego co spaprali poprzednicy, a raczej na ukaraniu ich za wykorzystywanie telewizji publicznej do propagandy, za ustanowieniu w trybunale konstytucyjnym swoich, za kupowanie respiratorów od handlarza
  • Odpowiedz
@Mexiii: Nie wpuszczanie i zmiana podejścia do migrantów na bardziej surowe.

No ale nie oszukujmy się, żaden z kandydatów nie ma takiej mocy sprawczej. To zależy od rządu.

Przydałoby się też referendum na trudne tematy, aborcja, LGBT i tak dalej. Chodzi o to by politycy przestali w kółko o tym dyskutować.
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 0
@melekhov przyznaje, jestem zbyt leniwy i nie dotyczy się to mnie, więc tego nie sprawdzałem, lecz prowadziłem kiedyś ciekawą dyskusję - aborcja w Polsce już jest legalna (w jakimś minimalnym, strasznie ekstremalnie wyjątkowo dziwnym przypadku bycia). Problemem moim zdaniem jest pytanie gdzie powinien być przypadek legalnej aborcji, a gdzie koniec. Kiedy dyskutowałem (bardziej słucham) z kobietami na ten temat, to każda ma inne wyobrażenia i tu chyba jest problem - nie
  • Odpowiedz
@Mexiii: obietnice możliwe do realizacji przez prezydenta. Np nie ulaskawianie przestępców albo nie blokowanie prac parlamentu. Przy okazji umiejętność wyslawiania się i reprezentywnosc, przy okazji działanie zgodnie z polityką ministra spraw zagranicznych.
Nawrocki odpada przy ulaskawianie, Mentzen przy reprezentacji, obaj przy współpracy z rządem.

Najważniejsze do odblokować rząd, aby mieć czyste sumienie przy krytykowaniu koalicji - zero wymówek, zaro usprawiedliwień.
  • Odpowiedz
@Mexiii: racjonalizacja wydatków państwa - wywalenie 800+, 13., 14., KRUSu, KOWRu, PUPu, przegląd i likwidacja lub zmerdżowanie wielu instytucji w jedną (m.in. Urzędu Skarbowego z ZUSem), żeby zwolnić część urzędasów i uprościć tym raportowanie.

• Odpowiedz