Aktywne Wpisy

malutak9913 +923
Hej Miraski, chciałabym prosić Was o pomoc. Jestem z Wami od 17 lat, jak zakładałam konto byłam jeszcze nastolatką, teraz jestem dorosłą kobietą, której posypało się życie.
Kilka miesięcy temu wykryto u mnie raka twarzy. Mięśniakomięsak gładkokomorkowy wżerający się we wszystko czego dotyka. Lekarze we Wrocławiu podjeli się walki o moje życie. Przeszłam przyspieszone cykle chemioterapii, potem dwie operacje, które usuneły cztero centymetrowego guza z żuchwy. Nie oszczedziły jednak nic po
Kilka miesięcy temu wykryto u mnie raka twarzy. Mięśniakomięsak gładkokomorkowy wżerający się we wszystko czego dotyka. Lekarze we Wrocławiu podjeli się walki o moje życie. Przeszłam przyspieszone cykle chemioterapii, potem dwie operacje, które usuneły cztero centymetrowego guza z żuchwy. Nie oszczedziły jednak nic po
źródło: IMG_3110
Pobierz
trebeter +69
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

15000zł.
Czy to oznacza, że w 2026 roku od dochodowego odliczy 1800zł? (12% z 15000zł)
Dodatkowo co ważniejsze:
Czy jeśli w grudniu tego samego roku (2025) dokona zwrotu z #ikze kwoty 15000zł (pomijając jakieś opłaty za szybkie zamknięcie), bedzie w 2026 roku musiał zapłacić całe 0zł #podatki od wypłaconych środków z #ikze
Z tego co patrzę to zwrot z IKZE podlega pod skalę podatkowa (niezależnie od formy rozliczania się), a skala wiąże się kwota wolna 30000zł. Zatem jeśli Kowalski w 2025 roku na skali nie zarobił ani złotówki (wszystko rozliczał ryczałem) to zwrot z IKZE w całości wpadnie w kwotę wolną.
Dobrze to rozumiem i liczę. Jeśli tak to odkryłem złoty środek na "2 wakacje" #zus
#inwestycje
druga część z wypłata to prawda. Tylko pułapka jest taka ze z IKZE nje mozna wypłacić części, wiec jeśli byś chciał wypłacić np 200tys bo tyle moze być wpłaconej kasy po zyskach z inwestycji to już masz 80tys w progu 32%
Darmowa "subwencje" na którą podałem przepis można inwestować w IKE, siebie, nadpłatę kredytu hipotecznego, etc...
A policz sobie takie 2 opcje
1. Wyciągasz przez IKZE i spłacasz np hipotekę na 8%(zostaje ci 4%), po 5 latach inwestujesz normalnie i do emerytury przez np 25 lat zarobisz 800% i płacisz od 800% 19%
2. Zostawiasz na IKZE, nie spłacasz hipoteki wiec 8% odsetek jeszcze płacisz, i odrazu inwestujesz więc przez 30 lat zarobisz 1000% i płacisz od 1100% 10% podatku
W twojej teorii popełniłeś podstawowy błąd, bo żadne IKZE nie da w 30 lat zarobić 1000% (bez ryzyka).
To tak jak te zaawansowane obliczenia matematyczne że 2!=2, tyło że gdzieś po drodze w dzieleniu w mianowniku pojawia się