Wpis z mikrobloga

Kowalski prowadzący #jdg w 2025 był na ryczałcie 12% (cały rok), wpłacił na #ikze
15000zł.

Czy to oznacza, że w 2026 roku od dochodowego odliczy 1800zł? (12% z 15000zł)

Dodatkowo co ważniejsze:
Czy jeśli w grudniu tego samego roku (2025) dokona zwrotu z #ikze kwoty 15000zł (pomijając jakieś opłaty za szybkie zamknięcie), bedzie w 2026 roku musiał zapłacić całe 0zł #podatki od wypłaconych środków z #ikze

Z tego co patrzę to zwrot z IKZE podlega pod skalę podatkowa (niezależnie od formy rozliczania się), a skala wiąże się kwota wolna 30000zł. Zatem jeśli Kowalski w 2025 roku na skali nie zarobił ani złotówki (wszystko rozliczał ryczałem) to zwrot z IKZE w całości wpadnie w kwotę wolną.

Dobrze to rozumiem i liczę. Jeśli tak to odkryłem złoty środek na "2 wakacje" #zus
#inwestycje
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gchmurka: Tak jest, rozliczałem to tak w zeszłym roku. Normalnie JDG na ryczałcie a zwrot z IKZE na skali w ramach kwoty wolnej, 0 podatku.
  • Odpowiedz
@gchmurka jeśli wpłaciłeś w 2025 to odliczasz w PIT za 2025.

druga część z wypłata to prawda. Tylko pułapka jest taka ze z IKZE nje mozna wypłacić części, wiec jeśli byś chciał wypłacić np 200tys bo tyle moze być wpłaconej kasy po zyskach z inwestycji to już masz 80tys w progu 32%
  • Odpowiedz
  • 0
@zibizz1: to to wiem, że przy większych kwotach przedterminowe zwrot z ikze to pułapka i 32% podatek. Chodzi o ten hipotetyczny przypadek jak uzyskać 1800zł od państwa za sam fakt bycia na ryczałcie i zwrocie aby mieścić się w kwotę wolną na skali ...
  • Odpowiedz
  • 0
Czyli co, darmowa subwencja od państwa w kwocie 1800zł? W następnym roku to samo i tak do emerytury, albo zmiany przepisów.
  • Odpowiedz
@gchmurka moim zdaniem to krótkowzroczne podejście. Jesli kiedykolwiek planujesz odkładać na emeryturę to jednak zostawienie kasy na IKZE bedzie korzystniejsze. Jeśli zostawisz na IKZE i uzyskasz ponad +90% zysku to płacisz mniejszy podatek niz gdy zainwestujesz ta wypłaconą kase w powyższy sposób. Dodatkowo poza IKZE podatek będziesz musiał placić co roku po każdej zamkniętej pozycji
  • Odpowiedz
  • 0
@zibizz1: nie pytałem o zasadność ekonomiczna w długim terminie.

Darmowa "subwencje" na którą podałem przepis można inwestować w IKE, siebie, nadpłatę kredytu hipotecznego, etc...
  • Odpowiedz
  • 1
@zibizz1: dodatkowo słupki rosną jeśli taka operacje wykonasz np. we wrześniu (założenie ikze, wpłata, zamknięcie na początku grudnia). Jaka #inwestycje bez ryzyka da 12% w skali 3 miesięcy (48% w skali roku) ?
  • Odpowiedz
Policz w miesiąc wyjdzie 140%

A policz sobie takie 2 opcje

1. Wyciągasz przez IKZE i spłacasz np hipotekę na 8%(zostaje ci 4%), po 5 latach inwestujesz normalnie i do emerytury przez np 25 lat zarobisz 800% i płacisz od 800% 19%

2. Zostawiasz na IKZE, nie spłacasz hipoteki wiec 8% odsetek jeszcze płacisz, i odrazu inwestujesz więc przez 30 lat zarobisz 1000% i płacisz od 1100% 10% podatku
  • Odpowiedz
  • 0
@zibizz1: za bardzo odleciałeś z tymi cyferkami i matematyka się nie zgadza. Wiadomo 1800zł rocznie (bo limit wpłat na ikze jest na rok) to nie jakiś kokos, ale zawsze to coś jest.

W twojej teorii popełniłeś podstawowy błąd, bo żadne IKZE nie da w 30 lat zarobić 1000% (bez ryzyka).
To tak jak te zaawansowane obliczenia matematyczne że 2!=2, tyło że gdzieś po drodze w dzieleniu w mianowniku pojawia się
  • Odpowiedz
@gchmurka Chyba wszystkie strategie giełdowe pokonują najpopularniejsze indeksy które w kilkudziesięcioletnim horyzoncie dają 8% a 1,08^30=10 czyli 900%. Taka np strategią która podbija wynik jest inwestowanie połowy odkładanej kasy gdy kurs jest np wyższy niż średnia w ostatnim roku i 2x więcej gdy kurs jest mniejszy.
  • Odpowiedz