Wpis z mikrobloga

#vr
Hej Mirki, przychodzę z nietypowym tematem. Moja różowa jest lekarzem i coraz częściej w pracy pojawiają jej się tematy operowania z jakimiś nowoczesnymi sprzętami w tym czymś ala okulary VR (nie pytajcie o szczegóły, c---a się na tym znam xd). Często ze mną gra i wpadła na pomysł, że chciałaby też gogle VR żeby trochę obyć się z tym klimatem. Mój aktualny PC jest raczej mid-range: R5 7600, RTX 4060ti, 32gb ramu. Myślałem nad questami 3/3s. Wystarczy taki konfig żeby spokojnie cieszyć się zabawą w VR czy będą czkawki? Z góry dzięki za pomoc
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@incvrnation: Komp będzie ok, wcześniej miałem trochę słabszy sprzęt i się grało spoko. Dodatkowo jak ludzie pisali samodzielnie gogle też dają radę. Osobiście poleciłbym Questa 3 zamiast 3s, nowe soczewki robią robotę i używa się o wiele przyjemniej. Do gogli obowiązkowo jakiś pasek należy dokupić (nie od mety, są firmy co robią specjalnie akcesoria do VR i tam jest o wiele lepszy stosunek ceny do jakości), ten podstawowy do totalne
  • Odpowiedz
  • 0
@cptKaladin: @programista3k @wujek_zla_rada Dzięki koledzy za konkretne odpowiedzi! A powiedzcie mi, rynek softu VRowego jest na tyle szeroki, że uda mi się znaleźć też coś co da jej wartość do pracy? Jakiś nie wiem symulator medyczny? Fajnie by było oprócz gierek też wyciągnąć coś do pracy. Bo ja oczywiście planuje na tym tylko i wyłącznie grać xD
  • Odpowiedz
R5 7600, RTX 4060ti, 32gb ramu.

@incvrnation: do niedawna grałem na skręconym w dół o 25% 6700K i GTX1080 xD - no ale wiadomo, musiałem dusić jakośc ile sie dało. na swoim PC pograsz na luzaku

A w takim aspekcie to odpalasz bezpośrednio na goglach bez
  • Odpowiedz
@incvrnation: nie całkiem sensowny a jeden z sensowniejszych. W cenie przenośnej konsolki masz konsole vr i do tego przenośną, mase gier i możliwość piracenia do woli. Dodatkowo oglądanie filmów, filmow 3d, super na wakacje, na podróż samolotem. Do tego mozesz się zmęczyć w takim eleven table tennis czy les mills bodycombat czy chociażby synthriders
  • Odpowiedz
@incvrnation nie sądzę, żebyś znalazł rzeczywiście coś specjalistycznego dla swojej dziewczyny.
Ostatnio szukałem kilku apek w jednym temacie medycznym i nic nie ma. Także zanim kupisz to się rozejrzyj za tymi apkami.

Tzn jak chcesz kupić do grania to kup, ale nie spodziewaj się, że dostaniesz na jakimś śmiesznym siedequescie specjalistyczny soft tak jak pisze @wujek_zla_rada

Żeby była jasność. Mówię o specjalistycznym sofcie. Bo jakieś śmiesznoapki jak najbardziej.
  • Odpowiedz
@Grysik: nie wiem co rozumiesz przez specjalistyczny. Takie rzeczy też się tworzy (np. Do szkoleń bhp), ale zazwyczaj kosztuje duzo i kupują je duże instytucje bo sprzedają niewiele sztuk, a czasami one zlecaja tworzenie takowych dla wlasnych potrzeb. Tu opowi chodzi bardziej o zaznajomienie się z vr i pozbycie choroby lokomocyjnej (im więcej siedzisz w vr tym lepiej) oraz obycia z kontrolerami, poruszaniem itd. A jak różowa założy inny vr
  • Odpowiedz