Aktywne Wpisy

adam-pajac +595
#ishowspeed Plusiki dla Ewy Swobody, która opluła murzyna ciepłym moczem i nie zgodziła się uczestniczyć w tym atencyjnym cyrku

źródło: ewa
Pobierz
JakDorobic_com +106
Przyszła pora na nowe #rozdajo
Do wygrania ponownie stówka do wykorzystania na zakupy w Allegro, a pytanie konkursowe brzmi: jaki był Twój największy błąd finansowy i czego Cię nauczył?
Oprócz odpowiedzi na pytanie w komentarzu pod tym wpisem zostawcie też plusik.
Poznajcie
Do wygrania ponownie stówka do wykorzystania na zakupy w Allegro, a pytanie konkursowe brzmi: jaki był Twój największy błąd finansowy i czego Cię nauczył?
Oprócz odpowiedzi na pytanie w komentarzu pod tym wpisem zostawcie też plusik.
Poznajcie

źródło: wykop rozdajo 100 zl
Pobierz
Jestem dumny z siebie #flex . Pacjent: Filtr odwróconej Osmozy.Pełny serwis + podpięcie pompy wspomagającej. Gra i buczy i nawet nie cieknie (na razie XD).
Zbiornik 10l w 30 min (zamiast 3h).
Ps. Deska chwilowo
źródło: temp_file6529473873509459179
PobierzTemat rzeka ...
Osmoza to rodzaj filtra (google). woda w sieci 213 ppm (cząstek na milion), na wyjściu z RO 14ppm, woda destylowana ma 1ppm (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Pompa jest potrzebna gdy ciśnienie w źródle jest poniżej 2.5 bar (filtr RO pracuje wydajnie dopiero ok 5 bar).
Co?
Do ppm mam miernik (50zl), filtry (3x wstepne) co 6-9mcy (50zl), osmoza co 2-3 lata.
Kokos i minerały jakoś co 1-1.5 roku
Przy czym nowo zainstlowan pompa powinna znacznie wydłużyć życie RO.
@Poldek0000: Używasz tej wody tylko do celów spożywczych a nie do mycia (np. naczyń)? Masz specjalną wylewkę do tej wody?
bo 40zł miesięcznie to ~4m3 czyli wypijasz około 1m3 miesięcznie?
I dalej draże skąd wiesz że trzeba wymienić kokos albo jakiś inny filtr wstępny?
Mam coś podobnego za licznikiem i myślałem sam to serwisować bo to nie ameryka ale nie mogę ogarnąć jak się dowiedzieć co wymaga wymiany a co jest jeszcze ok.
Miernik TDS E (raczej nie jest to urządzenie laboratoryjne, ale można oszacować rząd wielkości).
wymieniasz filtry co interwał czasowy i tyle (ja zwykle nieco później)...
Może i zdatna ale smakuje okropnie.
Masz podwójny kran.
Woda "destylowana" jest do gotowania (herbata zupa etc) ta wzbogacona do bezpośredniego spożycia (ma smak wody zdrodlanej)