Wpis z mikrobloga

@kamilspl: a jaki model dokładnie kupiłeś?

jak dla mnie nie w profesjonalnym sprzęcie

@PiotrFr: skąd wiesz co kupił? Może to była najtańszy młotowiertarka Makity z marketu? To, że ma logo" nie znaczy, że się nadaje do tej pracy.
  • Odpowiedz
@ksiak:

skąd wiesz co kupił?

Nadal nie jest normalne. To nie jest jakiś nomame.
Mam najtańszą młotowiertarkę DW. Jest tak zajechana, że nie trzyma SDS, tylko dłuta trzyma na taśmie. Nigdy nie robiła mi żadnych przerw, mimo że parzyła w łapy xD
  • Odpowiedz
@kamilspl: Mam 3 sztuki tego samego modelu i wszystkie dość szybko się grzeją. Wystarczy zostawić ją na kilka minut włączoną na same obroty bez udaru. Jak pochodzi bez obciążenia to wbudowany wentylator ją ostudzi.
  • Odpowiedz
  • 0
@amisz37 o, i to jest pomysł. Włączałem na obroty bez obciążenia żeby się ostudziła, ale nie pomyślałem żeby zablokować i zostawić tak na chwilę.

Przy okazji, warto używać smarów do sds?
  • Odpowiedz
Nadal nie jest normalne. To nie jest jakiś nomame.

@PiotrFr: to jest normalne, sprzęt dostosowujesz do zastosowania a nie kupujesz najtańszy "dobrej firmy" licząc, że będzie ok.

Mam najtańszą młotowiertarkę DW. Jest tak zajechana, że nie trzyma SDS, tylko dłuta trzyma na taśmie. Nigdy nie robiła mi żadnych przerw, mimo że parzyła w łapy
  • Odpowiedz
  • 0
@ksiak: a to jaka młotowiertarka nie jest marketówką? Specjalnie nie chciałem czegoś większego pod sds-max, pracowałem tym i tego typu większy sprzęt jest super do kucia betonu, ale do zbijania płytek na zbyt powolny udar.
  • Odpowiedz
@kamilspl: bardziej coś takiego: https://hikoki.pl/produkt/16-dh28pc_wsz
Makita ma np dłutownicę typową do takich celów: https://www.makita.pl/product/hk1820.html ale nie patrz ile kosztuje.
Inna sprawa, że taką młotowiertarką jakiej używasz robi się to trochę łatwiej bo jest poręczna Należy wtedy pamiętać o tych zabezpieczeniach przed przegrzaniem itp itd. które są po to byś urządzenia nie rozwalił i by Ci służyło dłużej, tak to byś pewnie narzekał, że "sprzęt profesjonalny się od razu zepsuł".
No
  • Odpowiedz