Wpis z mikrobloga

Mój ojciec w wieku emerytalnym, niedowidzący i niedosłyszący pracuje jako ochroniarz na osiedlu mieszkaniowym, podnosi i opuszcza bramkę dla samochodów. Na jego zmianie ukradli koło do roweru, tak - koło do roweru na osiedlu mieszkaniowym. Wczoraj gdy był w pracy to przyjechała do niego policja, zakuła w kajdanki, zawiozła na komendę i przesłuchała. Z tego przesłuchania nie było żadnego protokołu, nic nie dali mu do podpisu, na koniec powiedzieli, że nie ma do niego żadnych zarzutów. Tak w ogóle może się zachować policja?? Teraz tata jest od wczoraj cały zestresowany, bo nigdy w życiu nie spotkała go taka sytuacja i takie potraktowanie. :(

#warszawa #policja
aleksc - Mój ojciec w wieku emerytalnym, niedowidzący i niedosłyszący pracuje jako oc...

źródło: 1408x594

Pobierz
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Tak w ogóle może się zachować policja?

@aleksc: nie może. Zatrzymanie przez policję to jest użycie środków przymusu bezpośredniego, a to reguluje ustawa o policji i kpk.
Jeśli nie istnieje podejrzenie, że Twój tata sprzeda to koło i ucieknie do Dubaju, to nie ma powodu, żeby go zawijać w kajdankach.
Co prawda nie musieli mu dawać żadnego protokołu, jeśli o niego nie poprosił, ale z zatrzymania i tak musiał być
  • Odpowiedz
@aleksc: jeśli tak było (bo nie wiem czy to bait) to niech bierze nagrania z monitoringu, pisze skargę do prokuratory o zabezpieczenie monitoringu z komendy i może kamery policjantów (jeśli mieli). Później pisz do audytuobywatelskiego bo miałby gotowy materiał, a sprawa miałaby zasięgi.
  • Odpowiedz
@aleksc: pewnie rower należy do jakiś znajomych komendanta, bo nie wierzę, że ktokolwiek aż tak bardzo zainteresowałby się tą sprawą
  • Odpowiedz
  • 7
@ToNieBylWiatr

@aleksc: Możecie napisać skarge na tych policjantów, bo te kajdanki do kradzionego rowera nie były potrzebne, ale pewnie myśleli, że działał ze złodziejami i chcieli go nastraszyć.

Zakuć w kajdanki niedowidzącego i niedosłyszącego emeryta bo się go podejrzewa o kradzież koła od roweru xD
  • Odpowiedz
@aleksc ta sytuacja nie miałaby miejsca, jakby niedołężny emeryt był wspierany finansowo przez swojego syna, a nie udawał ze pracuje w firmie ochroniarskiej
  • Odpowiedz