Wpis z mikrobloga

Izolacjonizm Stanów Zjednoczonych i powrót to doktryny Monroego. Imperializm Rosji. Polsko-francuska umowa wojskowa. To już k---a było. Ja wiem, że polskie elity się tworzą na zasadzie układów i tego, kto komu ile obieca (patrz Nawrocki i Trzaskowski), ale k---a mać, mogliby nasi politycy pamiętać takie rzeczy jak zdrada Francuzów. Mało o tym gadają na historii? I co? No i Tusk pojechał do Francji i podpisał pakt wojskowy z Francuzami. Ja p------ę. To już jest autyzm polityczny.

#polityka #geopolityka
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JWRJWR: nope, autyzm to są pierdy Korwina "nie ufajcie francuzom".
Zdecydowanie lepiej ufać Francuzom, Niemcom i dowolnym europejskim partnerom niż debilowi którego wyzucili z każdej partii którą sam zakładał.
  • Odpowiedz
@JWRJWR: Historia nigdy sie nie powtarza. I pytanie jakie sa alternatywy? Nie ma lepszej. Jeszcze jakby francuzi zainwestowali tutaj w energetykę atomowa. I nie mówię tutaj o broni. Tylko o elektrowniach.
  • Odpowiedz
@JWRJWR: A kiedy Francuzi nas zdradzili? Wtedy jak Napoleon wyzwolił Polskę od okuantów, czy gdy wypowiedzieli wojnę Niemcom, gdy te nas napadły, wypełniając postanowienia sojuszu?
  • Odpowiedz
mogliby nasi politycy pamiętać takie rzeczy jak zdrada Francuzów. Mało o tym gadają na historii?

@JWRJWR: Sęk w tym, że żadnej zdrady nie było. Francja zgodnie z układem przystąpiła do wojny, zgodnie z układem rozpoczęła ograniczona ofensywę na kierunku Zagłębia Saary, zgodnie z układ wyszły transporty broni do portu w Konstancji (zablokowane przez Rumunów).

To, że Wojsko Polskie dostało w------l w rekordowym czasie, a Francja przy III Rzeszy to był
  • Odpowiedz
@JWRJWR: Przypominam, że sojusznikiem USA jest Japonia, z którą toczyli wojnę.
Francuzi mają wady, ale liczy się to, że
1. Są w Europie
2. Jako jeden z nielicznych krajów mają sprzęt i realne zdolności wojskowe
  • Odpowiedz