Wpis z mikrobloga

Hej, w wakacje bede mial goscia z zagranicy ktory ma silna alergie na mleko. Ktory sklad wg was ma najlepszy dostep do produktow bez mleka? Znajde duzo w biedronce czy musze zamawiac przez internet, i jesli tak to ktory sklep internetowy? Chodzi mi o sosy jakies, philadelphia serek, ser zolty itp. Chce zeby mogl jesc normalnie, a nie bal sie wysypki :D Nie mieszkam w Polsce, wiec nie mam jak sprawdzic przed przyjazdem wyboru takich produktow w Biedronce.. #alergia #alergie #uczulenie #zdrowie #biedronka #
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kaminami: jeśli ma alergię na białka mleka (zakładam, że krowiego) to nie możesz kupić mu sera żółtego ani philadelphia etc - tylko produkty wegańskie, zamienniki. Jeśli to nietolerancja po prostu laktozy - czyli cukru zawartego w mleku, to produktów bez laktozy w każdym markecie biedra, Lidl itp masz w opór
  • Odpowiedz
@lila626266363 alergia na mleko to alergia na białko zawarte w mleku czyli kazeine - organizm wytwarza wtedy przeciwciała które (krótko mówiąc) powodują reakcje alergiczne od kichnięcia do utraty przytomności. Nietolerancja mleka to nietolerancja cukrów zawartych w mleku czyli laktozy - organizm tych cukrów nie trawi (ze względu na brak laktazy która ten cukier rozkłada), zazwyczaj winne są uszkodzone jelita, objawy to najczęściej biegunka i wzdęcia.
Jak ktoś ma alergie to ma
  • Odpowiedz
@kaminami Jak ktoś ma silną alergię to musisz uważać nie tylko na produkty które mają w składzie mleko, ale też na produkty które „mogą zawierać mleko”. Najlepiej by było pogadać z tą osobą o konkretnych dozwolonych produktach. Często jest też tak że osoba z alergią na mleko ma też inne alergie - np na soje która jest częstym alergenem i jednocześnie jest częstym składnikiem wszystkich wege produktów. Nakupujesz w cholere rzeczy
  • Odpowiedz
@kaminami: okej czyli produkty bezmleczne, właśnie wegańskie. Masz w LIDL na pewno wybór, w Aldi są takie serki co są w takich pudełkach jak Almette i konsystencja itp to samo, w Aldi jest nawet feta z mleka kokosowego. Myślę że pójdziesz do jednego czy dwóch marketów i zakupisz. Co do biedry to szczerze mówiąc nie jestem pewna czy to mają, w Polsce rozszerza się wegańska oferta, to już nie jest
  • Odpowiedz