Aktywne Wpisy

laventel +36
Za każdym razem jak koleżanki mi opowiadają jaki dramat jest na rynku matrymonialnym z chłopami to jestem tak wdzięczna że mam swojego niebieskiego od 7 lat i jest między nami super ( ͡° ͜ʖ ͡°) #zwiazki #niebieskiepaski

Tytyka +181
Muszę się pochwalić mirki. Udało mi się zrobić pierwszy w życiu rosół tak jak to robi moja mama z udka kaczki. Wyszedł super
#gotujzwykopem
#gotujzwykopem
źródło: temp_file3765796085747042391
Pobierz

Patrząc na ośmiornice wszystko sprawie wrażenia niezwykłego począwszy że ośmiornice nie są kręgowcami, a głowonogami
Kiedy popatrzymy na ewolucyjne drzewo życia, trudno uwierzyć, że na jednej z jego gałęzi rozwinęły się tak skomplikowane pod względem zachowania czy rozwoju mózgu zwierzęta jak ssaki czy ptaki, a na drugiej prymitywne bezkręgowce, wśród których wyjątkiem są głowonogi – jeśli chodzi o rozwój układu nerwowego, niemal tak skomplikowane jak my, ludzie.
Niestety, wciąż powszechne jest myślenie o ewolucji w sposób linearny, jakby to była drabina, na której dole są prymitywne organizmy, np. bakterie, i stopniowo przechodzimy do coraz bardziej złożonych. Oczywiście początkowo ten proces tak wyglądał, ale zwierząt nie da się ułożyć od prostszych do bardziej skomplikowanych, są równie skomplikowane, a ich przystosowania zależą od warunków życia, w jakich funkcjonują. Większość ma złożony system nerwowy, nie tylko ludzie. Jeśli chodzi o głowonogi, to szczególnie ciekawe jest to, że wytworzyły złożony układ nerwowy i zdolność do zachowań bardzo różnych od innych bezkręgowców. Osiągnęły to na ścieżce ewolucyjnej całkowicie odseparowanej od naszej, ludzkiej. Tak jakby ewolucja stworzyła umysł dwa razy.
Ośmiornice posiadają 500 mln neuronów dla porównania Człowiek ma ich około 100 mld. Ośmiornice rozległością układu nerwowego zbliżają się do psa. Ale nie liczba neuronów jest najciekawsza, tylko ich rozmieszczenie: większość neuronów ośmiornic nie jest – jak u nas – ulokowana w mózgu, lecz w mackach. Niektórzy szacują, że nawet dwie trzecie. Ramiona mają własne narządy czuciowe i kontrolujące ruch, węch albo smak. To rodzi wiele pytań: Na ile mózg ośmiornicy kontroluje macki? Jak to jest być ośmiornicą – czy jej mózg gromadzi inne doświadczenia niż każda z macek osobno?
Jeśli uznać że nasza świadomość to całość procesów zachodzących w mózgu to jak zdefiniować życie świadomość ośmiornicy jako całości i osobnego mózgu z 9 mózgów i 3 serc
#natura #gruparatowaniapoziomu #nauka
źródło: temp_file400559300304010641
Pobierzźródło: 9781835620113_379b1ce6-09fe-4c18-b25e-15643f6e4507_1200x1200
Pobierzźródło: 41564_2016_Article_BFnmicrobiol201648_Fig1_HTML
Pobierzźródło: IMG_20250509_221235
Pobierzźródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzCo do inteligencji, to ostatnio doszedłem do wniosku, że życie na ziemi nigdy nie posiadało takiego stopnia inteligencji jak dziś. Jak popatrzycie na puszki mózgowe współczesnych ssaków, a tych z przeszłości, albo ptaków i dinozaurów to średnia inteligencja przewyższa to o było w przeszłości. Nawet ryby maja swoich inteligentnych przedstawicieli z którymi nie mogły się mierzyć przedstawiciele z przeszłości. Jednak nie tylko kręgowce zrobiły
źródło: i_05_cr_her_1a
PobierzNo to jak w końcu, jeśli chodzi o mózg, są niemal jak ludzie, czy niemal jak psy, bo to jednak (przeważnie) potężna różnica. Zresztą mówienie w kontekście głowonogów, że oto ewolucja stworzyła umysł
@cyconiusz: https://www.sciencefocus.com/nature/thor-and-loki-microbes-hold-clues-to-origin-of-life
@AmarenoMORENO_00: Człowiek też ma układ nerwowy (neurony) w całym ciele
źródło: temp_file6907757964766829442
Pobierz