Wpis z mikrobloga

Momentami można odnieść wrażenie, że wrażliwość na polityczną poprawność w grach ćwierć wieku temu faktycznie była nieco inna niż współcześnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gry #arcanum

witajswiecie - Momentami można odnieść wrażenie, że wrażliwość na polityczną poprawno...

źródło: image

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@SonidoStark: w sumie nie wiem czy to było najmocniejsze w kwestii "subtelności" Fallouta 2, w końcu w tej grze można przehandlować swoją żonę jako seksualną niewolnicę gościowi o ksywie Duży Jezus xd
  • Odpowiedz
@witajswiecie: Ogólnie to Fallout 2 miał sporo takich edgy wyborów - mogłeś być brutalnym mafiozem, gwiazdą p---o lub łowcą niewolników, który zabijał dzieci (a jak miałeś perka "krwawa jatka" to w ogóle xD). Smutne, że w kolejnych częściach (nawet New Vegas bazującym na Van Buren) od tego odeszli.
  • Odpowiedz
  • 1
@Lurriel ciężko mi porównać do wersji angielskiej, bo zależało mi na oryginalnym doświadczeniu jak za dzieciaka (i jestem leniwy)

generalnie tłumaczenie czysto językowo patrząc stoi na raczej wysokim poziomie, ale zdarzają się babole

najbardziej poważny na jaki trafiłem, to przy próbie webunku jednego towarzysza odpowiedź ze zgodą została przetłumaczona tak, że brzmi jak odmowa przez co można popsuć dialog :)
  • Odpowiedz
@witajswiecie dzięki
Podobnie mam z Morrowindem
Za dzieciaka ogrywałem po PL i jak wracam to też wolę w PL ogrywać
Co innego Fallouty (1-2). Tutaj po Eng grałem i lubię obydwie wersje. Polskie tłumaczenie ma swoje smaczki, chociaż chyba za pierwszym razem bym polecał zagrać w Eng wersję
  • Odpowiedz