Wpis z mikrobloga

Chcę w salonie wymienić włącznik ze zwykłego na dwuguzikowy Aqara: uwaga cytuję:
"Aqara Smart Wall Switch E1 ZigBee 3.0 Smart Home Wireless Key Light Switch Fire Wire With NO Neutral For Xiaomi Mi Home homekit"

Mam sytuację jak na zdjęciu. Ona przy normalnym włączniku działała - jeden guzik włączał jeden żyrandol, drugi guzik - drugi żyrandol.

Jak zrobić teraz tak, aby zachować tę funkcjonalność? Ten włącznik ma z tyłu: N, L, L1, L2.

Do N wpinam zielono żółty
Do do L wpinam brązowy z fazą
No i zostaje jeden brązowy bez fazy i L1/L2 we włączniku.

Jak wpinam go do L1 to niby coś działa, ale żarówka jakby świeciła na 5% swojej mocy.
Jak wpinam go do L2 to wtedy włączam lub wyłączam oba żyrandole niezależnie od tego, który guzik nacisnę.

I nie, nie piszcie proszę "nie znasz się, to się nie zabieraj". Raz, że to nie elektroda a dwa, to jest drogocenna rada, ale i tak jej nie posłucham ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#homeassistant
carryON_ - Chcę w salonie wymienić włącznik ze zwykłego na dwuguzikowy Aqara: uwaga c...

źródło: włącznik

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@carryON_: Poka schemat tego badziewia.

Według logiki - znajdujesz główne L z napięciem i N.
Potem znajdujesz L1 I N1. Następnie L2 i N2 z żyrandolów które chcesz zasilić.
Potem podłączasz według schematu. L i N do zasilania. L1 do L1, L2 do L2. N1 i N2 mostkujesz z N.
Gotowe.
  • Odpowiedz
  • 0
@MrManiacTeam: A, w instalacji, sorry!
To nie widzę. To stara instalacja, nie wiem kto to jeszcze wtedy robił, poza tymi 3 co są na zdjęciu kablami to widzę jeszcze tylko zaślepiony niebieski, ale on nie był używany przy zwykłym włączniku. Hm..
  • Odpowiedz
@carryON_: W starych instalacjach często z puszki do żarówek idzie tylko L lub N, i na to wygląda tutaj. Jednym przewodem przychodzi N/L, a pozostałe 2 przewody prowadzą do punktów oświetleniowych, gdzie L/N jest doprowadzone inną drogą..

Pewne nadzieje rodzi ten niebieski zmostkowany przewód w puszce - możesz sprawdzić czy nie masz na nim N, ale - w starych instalacjach nigdy nie sugeruj się kolorami przewodów i wszystko dokładnie sprawdzaj,
  • Odpowiedz
  • 0
@Diabl0: Mam próbnik, robię to przy wyłączonych korkach i robię to niezwykle ostrożnie, luz.

Ten niebieski tak zastałem i bez niego zwykły włącznik działał co ciekawe i też obsługiwał dwa żyrandole. No nic, będę próbował. Najwyżej zwalę ten przełącznik.
Hm, mam jeszcze inny pomysł jak nie poradze sobie prądowo, rozwiążę to w HA automatyką żarówek, ale wolałbym mieć to zrobione już u podstaw prawidłowo ;/
  • Odpowiedz
Hm, mam jeszcze inny pomysł jak nie poradze sobie prądowo, rozwiążę to w HA automatyką żarówek, ale wolałbym mieć to zrobione już u podstaw prawidłowo ;/

@carryON_: Prawidłowo to smartwłącznik, ew. smartwłącznik i smartżarówka. Sama smartżarówka z HA będzie tylko wkurzać bo przez połowę czasu będzie wyłączona zwykłym włącznikiem.

tak to
  • Odpowiedz
  • 0
Potrzebujesz urządzenia "bez N".

@dran2: właśnie taki zamówiłem:
"Aqara Smart Wall Switch E1 ZigBee 3.0 Smart Home Wireless Key Light Switch Fire Wire With NO Neutral For Xiaomi Mi Home homekit"

Dzięki wszystkim za pomoc! Nie poddam się. Jak coś to wrócę jutro - gdy będzie jasno ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@carryON_ Jak wół masz przecież na zdjęciu podpisane wejście na N. Zanim nauczysz się elektryki naucz się posługiwać aliexpresem, to co cytujesz to tytuł aukcji na której było 10 przełaczników do wyboru. Wybrałeś zły.
  • Odpowiedz