Wpis z mikrobloga

Z takich śląskich ciekawostek kolejowych.

Od nowego wakacyjnego rozkładu jazdy (15.06) pojawiają się pociągi Intercity w Bytomiu.

A jeszcze ciekawiej że z racji przebudowy katowickiego węzła kolejowego będą one jeździć z pominięciem Katowic Głównych czyli linią towarową nr 161 która biegnie z Chorzowa Starego przez Siemianowice i Szopienice do Mysłowic. Niestety w Siemianowicach się nie będą zatrzymywać.

Pociągi Intercity jakie będą jeździć tym objazdem to

- w stronę Bytomia: Ślązak (Przemysl Główny - Poznań Główny), Rozewie (Przemyśl Główny - Wrocław Główny), Łukaszewicz (Przemyśl Główny - Gliwice)

- w stronę Mysłowic: Rozwie (Wrocław Główny - Przemyśl Główny), Wyspiański (Wrocław Główny - Przemyśl Główny), Ślązak (Poznań Główny - Przemysl Główny), Szkuner (Ustka - Przemyśl Główny), Malczewski (Kołobrzeg - Kraków Główny)

#slask #bytom #siemianowice #siemianowiceslaskie #kolej #pociagi #intercity
sylwke3100 - Z takich śląskich ciekawostek kolejowych.

Od nowego wakacyjnego rozkład...

źródło: temp_file7896814165403378230

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sylwke3100: pamiętam lata temu jechałem pociągiem na wakacje do Kołobrzegu mijając Siemianowice i Chorzów.
Z perspektywy lat myślałem że mi się wydawało ale dzięki temu postowi czuję lepiej że tak faktycznie mogło być
  • Odpowiedz
  • 0
@sylwke3100: pamiętam lata temu jechałem pociągiem na wakacje do Kołobrzegu mijając Siemianowice i Chorzów.

@helmutpl: Raczej wątpie że tak było bo tu nie zapuszczały się żadne intercity. Co najwyżej pociągi specjalne np te od Turkola czy innych stowarzyszeń.
  • Odpowiedz