Wpis z mikrobloga

pytając o empirycznie stwierdzalne rzeczy nie badasz poglądów tylko inteligencję

@tyrytyty: po 1. empirycznie stwierdzalne rzeczy są często rzeczami światopoglądowymi. Pierwsze przykłady z brzegu: zmiany klimatu, antykoncepcja, teoria ewolucji
po 2. nie widziałeś wszystkich badań na wszystkie tematy więc duża część twoich poglądów nie jest oparta o badania, a o twoje przekonania
po 3. pytając o poglądy możesz badać np. korelacje
po 4. inteligencję bada się w inny sposób
  • Odpowiedz
@framugabezdrzwi:

1. empirycznie stwierdzalne rzeczy są często rzeczami światopoglądowymi.

no i to jest clou. jak pytasz o takie rzeczy to badasz inteligencję a nie poglądy - inteligentni ludzie będą częściej odpowiadać zgodnie z prawdą niezależnie od posiadanych innych poglądów więc zaburzasz badanie poglądów wysyłając inteligentną subkohortę do jednej słusznej
  • Odpowiedz
np jakie? trudno mi jakikolwiek znaleźć.

@tyrytyty: nie wiem, nie znam cię xD mogę tylko zgadywać, że masz na przykład jakąś wiedzę, na temat życia mieszczan w średniowiecznej Łodzi i jakby ktoś się ciebie spytał o życie mieszczan w średniowiecznym Delhi to najprawdopodobniej oparłbyś swoją odpowiedź o to co już wiesz, a niekoniecznie byłoby to prawdą

każdy test wymagający zdolności kognitywnych jest słabszym bądź mocniejszym testem inteligencji

@tyrytyty w
  • Odpowiedz
@framugabezdrzwi: nie wiem w jaki sposób - starczy, że psychometria nie zna jednego testu zdolności kognitywnych którego wynik nie byłby pozytywnie skorelowany z inteligencją. Stroop jest na tyle popularny że na pewno nie jest kontrprzykładem. Plus dziedziczność wyniku 50% przy dziedziczności IQ 80% i kojarzeniu selektywnemu dalej bardzo zmniejsza prawdopodobieństwo że korelacja byłaby negatywna

Fakt faktem nie znalazłem na szybko czegoś pokazującego wprost gloading tego testu, jest jedno badanie ale
tyrytyty - @framugabezdrzwi: nie wiem w jaki sposób - starczy, że psychometria nie zn...

źródło: 1000004837

Pobierz
  • Odpowiedz
@tilabia:

Uczestnictwo w badaniu jest anonimowe i dobrowolne, wycofanie się z udziału w badaniu jest możliwe na każdym jego etapie bez podania przyczyny

Przynajmniej nie wspominasz o *ponoszeniu konsekwencji* jak chyba dwie poprzednie takie ankieterki, a to już
  • Odpowiedz