Wpis z mikrobloga

Miałbym kilka pytań o używanie MacBooka:
- pierwsze co mnie zasmuciło że touchpad trzeba kliknąć/wcisnąć żeby coś wybrać. Serio nie ma jakiegoś obejścia tego żeby tylko móc tapnąć żeby coś wybrać? Przecież jak tak to on jest klikany milion razy, nie psuje się?
- przy konfiguracji nie włączyłem filevault, dobrze czy źle?
- czy tak jak na androidzie że jest podział na dokładną lokalizację i przybliżoną? Jak dokładna jest? To jest ta sama opcja lokalizacji używana do tego żeby znaleźć zgubiony sprzęt jakby była potrzeba?
- jak ekran się wygasza od braku aktywności, to tak samo musi być wciśnięty przycisk aby się włączył? Przesuwanie po touchpadzie nic u mnie nie robiło.
- zawsze jak się miało kompa, to w końcu przestaje być na nim porządek. Instaluje się różne programy żeby sprawdzić, przechodzą przez niego różne pliki. Mam rozumieć że wszystkie foldery mi się gdzieś synchronizują z chmurą zamiast jakiegoś jednego wybranego?
- o ile umiałem pomniejszyć dock, to czy jest na maku coś jak ustawienie skalowania, żeby okienka były trochę mniejsze?
- pod notchem na środku, jest kawałek, taka linia, docka górnego. Jest jakaś opcja żeby to wyrównać z linią czarnego? Bo jest 0,5cm jeszcze dodatkowo pod tym, nie wiem po co, co to za niedopatrzenie?
- wyskakuje mi sporo powiadomień z prawej górnej strony, czy mogą znikać po czasie a byłyby do podglądu w jakimś centrum powiadomień?

Macie jakieś tipy na początek albo jakieś stronki gdzie zapamiętało wam się że fajnie zostało przedstawione wprowadzenie i tips&tricks?
#pytanie #macbook #apple #laptopy #komputery
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

czy tak jak na androidzie że jest podział na dokładną lokalizację i przybliżoną? Jak dokładna jest? To jest ta sama opcja lokalizacji używana do tego żeby znaleźć zgubiony sprzęt jakby była potrzeba?

@interpenetrate: Nie wiem dokładnie w oparciu o co jest wyznaczana lokalizacja MB. Mozliwe, że w oparciu o urządzenia w pobliżu, np iPhone'a itp. Sam MB nie ma GPS.

zawsze jak się miało kompa, to w końcu przestaje być na nim
  • Odpowiedz
- pierwsze co mnie zasmuciło że touchpad trzeba kliknąć/wcisnąć żeby coś wybrać. Serio nie ma jakiegoś obejścia tego żeby tylko móc tapnąć żeby coś wybrać? Przecież jak tak to on jest klikany milion razy, nie psuje się?

@interpenetrate: można zmienić w ustawieniach na tapnięcie, ale ogólnie to już tak chyba od 2016 ten touchpad ma haptic touch, czyli tak naprawdę nic nie wciskasz, tylko wibruje przy naciśnięciu (tak jak home button
  • Odpowiedz
@interpenetrate:

Miałbym kilka pytań o używanie MacBooka:

Przecież po to jest, żeby klikać. Te aktywowanie przez kliknięcie to ułamek wszystkich kliknięć. Z czasem stwierdzasz, że to wcale
  • Odpowiedz
@mirekwirek: @alWdIjJpz18nHw @pekak @Sotha
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

- piszecie że touchpad reaguje wibracją. Ale widzę że on chyba idzie trochę w dół jak się go wciska? Przecież to chyba nie jest tak że on pozostaje nieruchomo ale to złudzenie wykonywane przez silniczek wibracyjny jest tak dobre? Bo jak tak to szacun apple

- ale instalowanie jest z-----e na maksa. Zainstalowałem sobie visual studio code, i on jest wypakował w
  • Odpowiedz
- piszecie że touchpad reaguje wibracją. Ale widzę że on chyba idzie trochę w dół jak się go wciska? Przecież to chyba nie jest tak że on pozostaje nieruchomo ale to złudzenie wykonywane przez silniczek wibracyjny jest tak dobre? Bo jak tak to szacun apple

@interpenetrate: wyłącz całkiem komputer i spróbuj nacisnąć :)

Apple jest dziwne xd prawy klik touchpada/myszy za pomocą klawisza control - po przedstawieniu się na to, ma to
  • Odpowiedz
@interpenetrate: ja noszę bez, ale jak nie chcesz, żeby ci się obudowa porysowała to po prostu kup taki, co ci się podoba. Na etsy można kupić ładne skórzane w dobrych cenach
  • Odpowiedz