Wpis z mikrobloga

Dzisiaj pierwszy raz będę robił makaron ze szpinakiem. Głównie robiłem tosty więc proszę nie szydzić ze mnie. Chyba że poprawi to komuś humor to zrozumiem. W każdym razie jakieś pro tipy? Wiem że jest to proste ale ja potrafię wszystko s--------ć ( ͡º ͜ʖ͡º) szpinak mam mrożony, liście.
#gotujzwykopem #gotowanie #gownowpis
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vieveble: gotuję od 15 roku życia, więc podrzucam kilka rad od domowego kuchcika:

- jak robisz makaron ze szpinakiem i kurczakiem to pamiętaj, żeby kurczak złapał kolor na patelni (jak na obrazku), nic nie odpycha bardziej niż takie bure, niedosmażone mięso – ani to smaczne, ani apetyczne, więc daj mu chwilę posmażyć się porządnie zanim dorzucisz inne składniki
- jeśli używasz czosnku, miej na uwadze, że bardzo łatwo go spalić, a wtedy
niochland - @vieveble: gotuję od 15 roku życia, więc podrzucam kilka rad od domowego ...

źródło: Perfect-Chicken-Breasts_-Finished-Pan-2

Pobierz
  • Odpowiedz
@vieveble: możesz dodać pół łyżki mascarpone.
Szpinak na oliwie na małym ogniu w rondelku, dodaj czosnek (nie podsmażaj go najpierw, bo będzie gorzki), gałka muszkatołowa, pieprz, trochę skórki z cytryny, śmietana.
Sól dodaj na końcu robienia sosu, bo przesolisz.

Jak ugotujesz makaron, to wrzuć sos na patelnię, dodaj makaron i kilka łyżek wody pozostałej li gotowaniu makaronu, dzięki temu sos się nie rozwarstwi, tylko będzie bardziej kremowy.

Będzie dobrze( ͡
  • Odpowiedz
@vieveble: Szkoda, że tak późno to zobaczyłem. Nie słuchaj "fachowców" od dodawania śmietany do makaronu. Przepis prosty: Oliwa, szpinak, czosnek, ricotta, sól, pieprz, woda z gotowania makaronu.
  • Odpowiedz
  • 0
@Bestia_z_Jellystone zaskakująco dobrze. Jestem zaskoczony ilością pieprzu, czosnku i soli jakie trzeba tam wpakować aby nie było mdłe, nie miałem niestety gałki muszkatałowej. Ale o------m wszystko więc wyszło całkiem fajnie
  • Odpowiedz