Wpis z mikrobloga

Hej
Był ktoś ostatnio na kilka dni we Włoszech?
Mam właśnie taką sytuację, że przyjechałem na 4 noce rezerwując mieszkanie na bookingu. Dzisiaj odjeżdżam a właściciel chce ode mnie 49 euro tak zwany podatek turystyczny. Tylko, że na bookingu nie było o tym mowy. W żadnym regulaminie. I wiem, że coś takiego istnieje. Ale nikt wcześniej o tych ukrytych kosztach nie pisał, więc trochę to w---------e. Tym bardziej, że żadnego papieru na to nie dostałem jeszcze.
#rzym
#wlochy
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ares7 sam jesteś czy z kimś? Bo w Rzymie jest podatek w zależności od kategorii hotelu, od 3,5 euro do 6 euro za noc. Oczywiście płatne za każdego oddzielnie. I nie wiem czy tu był obowiązek o tym pisać, skoro w każdym hotelu rzymskim to obowiązuje.
  • Odpowiedz
  • 0
@michalxd21: Rozumiem i nie rozumiem. Do Rzymu przyjeżdża miliony turystów z całego świata. Oczywistym jest, że przecież wypada informować o takich rzeczach w regulaminie na bookingu. Na tym polega komunikacja…
  • Odpowiedz
  • 0
@Ziutek_Grabaz: dokładnie. Gdybym miał płacić na początku to nie byłoby problemu. A nie przy wyjeździe jeszcze chce wyciągnąć. To jest dla mnie trochę problematyczne…
  • Odpowiedz
@ares7: a jesteś pewien, że nigdzie nie było tej informacji? We Włoszech booking przy rezerwacji zawsze wpisuje, że podatek turystyczny wynosi X i że będzie do zapłaty zwykle gotówką gospodarzowi na miejscu
  • Odpowiedz
  • 0
@ares7 zwykle info o podatku jest podane, zobacz czy nie było napisane na voucherze. Jeżeli nie było go przy przekazaniu kluczy, to pewnie chce go pobrać teraz.
  • Odpowiedz