Wpis z mikrobloga

😿W wyniku budowy muru na granicy po Polskiej stronie zostaΕ‚o okoΕ‚o 15 rysi.😿

Czy tak mała populacja będzie w stanie przetrwać?
Ekolodzy obawiajΔ… siΔ™, ΕΌe nie,
ale wiedzΔ…, co robiΔ‡.πŸ’š

πŸ‘‰Wasz gΕ‚os jest dla politykΓ³w waΕΌny.
πŸ‘‰SzczegΓ³lnie przed wyborami!

A jakie dziaΕ‚ania moΕΌna podjΔ…Δ‡ w celu ochrony naszego najwiΔ™kszego dziko ΕΌyjΔ…cego kota?
Dowiesz siΔ™ z artykuΕ‚uπŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡
https://swiatoze.pl/mur-na-granicy-polsko-bialoruskiej-blokuje-migracje-rysi-czy-grozi-im-wymarcie/
#podlasie #mur #zwierzaczki #dziwnekotki
SwiatOze - 😿W wyniku budowy muru na granicy po Polskiej stronie zostaΕ‚o okoΕ‚o 15 rys...

ΕΊrΓ³dΕ‚o: soze_Posty IG (6)

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SwiatOze: Niedawno w Radiu Naukowym byΕ‚a audycja dotyczΔ…cΔ… rysi i naukowiec zajmujΔ…cy siΔ™ tymi zwierzΔ™tami od lat stwierdziΕ‚ ΕΌe rysie jako gatunek sΔ… w caΕ‚kiem dobrej kondycji, wystΔ™pujΔ… w wielu rejonach tylko prowadzΔ… bardzo skryty tryb ΕΌycia i majΔ… duΕΌe areaΕ‚y i dlatego ich nie obserwujemy. TakΕΌe te alarmistyczne wpisy grajΔ…ce na emocjach sΔ… nic nie warte.
  • Odpowiedz
  • 0
@ilmari: Ogólnie na świecie Rysi jest faktycznie dużo, ale na Podlasiu się kończą, a powinno nam zależeć, żeby tak nie było :)
  • Odpowiedz
@SwiatOze: ΕΌeby byΕ‚o jasne - ja siΔ™ zgadzam i jestem Ε›wiadom ΕΌe ploty, autostrady itp. PrzecinajΔ… szlaki migracyjne i sΔ… szkodliwe nie tylko dla rysi. Ale mam pytanie - skΔ…d taka estymacja ΕΌe ich jest 15? ZnΓ³w odwoΕ‚am siΔ™ do tego naukowca ktΓ³ry siΔ™ tym zawodowo zajmuje 15 cz 20 lat i sam stwierdziΕ‚ ΕΌe bez telemetrii to on rysia w lesie nie spotkaΕ‚, a i z telemetriΔ… trzeba siΔ™
  • Odpowiedz
  • 1
@ilmari: Ich liczbę po polskiej stronie muru oszacowano na podstawie tropów szukanych przez leśników. Co do płotu, to oczywiście nikt nie myśli go rozbierać - mamy 21 wiek - są jakieś sposoby, by przez mur mogły przechodzić rysie, a ludzie już nie. A jak nie ma dobrych, to trzeba dobre wymyślić i ktoś będzie miał pracę.
  • Odpowiedz
@SwiatOze:
Ale jakie?
Tymi dziurami dla zwierzakΓ³w np pod DTŚ to sam czasem na skrΓ³ty chodzΔ™. A ja mam 90 kg i 180cm. A co dopiero jakiΕ› Etiopczyk
  • Odpowiedz