Wpis z mikrobloga

Wbrew antykatolickiej propagandzie, średniowieczne życie intelektualne pełniło kluczową rolę w kształtowaniu się zachodniej cywilizacji. Uczeni późnego średniowiecza stworzyli obszerną naukową tradycję, bez której trudno jest sobie wyobrazić postęp w filozofii przyrody czy nauk przyrodniczych. Na studiach wyższych dominowała logiczna, swobodna i publiczna dyskusja, która zdeterminowała kształt średniowiecznej filozofii. Nic- zdaniem Roberta z Sorbony – nie jest dobrze znane, póki nie zostanie dogłębnie poznane w czasie żarliwej dyskusji. Stawianie wszelkiego rodzaju pytań od najbardziej oczywistych po najbardziej zawiłe nie tylko sprzyjało gotowości umysłu i precyzji myślenia, ale również rozwijało ducha krytyki i tendencję do ciągłego poddawania w wątpliwość, którym zachodnia kultura i nauka tak wiele dzisiaj zawdzięczają.
#katolicyzm #4konserwy #ksiazki
Zopyross - Wbrew antykatolickiej propagandzie, średniowieczne życie intelektualne peł...

źródło: KSC

Pobierz
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zopyross:

średniowieczne życie intelektualne pełniło kluczową rolę w kształtowaniu się zachodniej cywilizacji

Tak. Zwałszcza regres ekonomiczny i społeczny, liczne wojny i najazdy, krucjaty, wtórny analfabetyzm, głód i zaraza, rozkwit feudalizmu i kontrola kościoła nad dostępem do wiedzy i nauki oraz liczne prześladowania i tortury. Co do filozofii i nauk, dyskutowania i poddawania w wątpliwość nie było to niczym nowym. Robili to starożytni Grecy jak np. stoicy, dobre 800 lat przed
  • Odpowiedz
  • 26
liczne wojny i najazdy, krucjaty

@MajsterZeStoczni: "liczne wojny" były wywoływane przez prądy reformacyjne, toż Niemcy zaczęły spływać krwią przez reformacje luterańską, to samo w Anglii najpierw za Henryka VIII a potem diabła Cromwella
Krucjaty to był projekt polityczny, nie ideologiczny, polecam trzy tomy dzieła Runcimana - walczył ze sobą kliki feudalne francusko-niemiecko-brytyjskie o dominację na Bliskim Wschodzie
  • Odpowiedz
  • 4
@Adicts: Ale wiesz, że to działa tylko wobec spragnionych łaski, pokuty i przebaczenia? Miłosierdziem obdarza się gorliwie żałujących, spójrz jak brutalnie potrafił zachować się Jezus wobec ukrytych węży, obłudników czy mających niecne zamiary, albo brał do ręki bicz albo korzystał z ciężaru swoich słów
w skrócie; katolicyzm nie zawiera w sobie doktryny frajerstwa (chociaż różni dzisiejsi możnowładcy chcą nam to wmówić)
  • Odpowiedz
  • 10
@Zopyross z wami jest taki problem, że macie argumenty na każdą okazję jaka wam pasuje. Raz starotestamentowe, raz po nowemu. A to wszystko posypane wymysloną zbrodnia która ciąży nad każdym i to symboliczne błagam o przebaczenie. Absolutnie nie moja bajka. Ale żeby nie było tak łatwo, rozwiń proszę w jaki sposób poniższe działania kościoła przyczyniły się do rozwoju nauki:

1. Prześladowanie heretyków

2. Indeks ksiąg zakazanych
  • Odpowiedz
@Adicts: Tezą było to, że średniowiecze to ciemnota i zacofanie pod względem nauki, ale rozwój instytucji Uniwersytetu przeczy temu. Co więcej, to KK uratował wiele tekstów antycznych i dalej rozwijała tą myśl filozoficzną.
  • Odpowiedz
  • 0
czy obecny kościół kontynuuje taka postawe,bo jak widać nie i staje się zbędny

@wiedzmin124: Bardzo ciekawe. Tron Piotrowy, skała na której Jezus oparł dogmat swojej nauki i który stanowi oparcie dla miliardów współczesnych ludzi, miałby stać się zbędny? Ja codziennie chadzam do swojego lokalnego Izraela - zgromadzenia Ludu Bożego i tak nie uważam.
  • Odpowiedz
@Zopyross: nie chcę Cię urazić, tylko chcę napisać parę sprostowań, nie bierz tego do siebie ani jako atak, bo chodzi mi o prawdę, a nie o przepychanki który nurt lepszy czy coś.

średniowieczne życie intelektualne pełniło kluczową rolę w kształtowaniu się zachodniej cywilizacji.

@Zopyross: no w sumie to jest potwierdzenie antykatolickiego podejścia - że KK zadbał o to, aby
  • Odpowiedz
@Zopyross: Jeżeli mamy dyskutować, dobrze jakbyś odpowiedział na wszystkie argumenty. Zarówno moje jak i od @Adicts . Takie wybiórcze podejście nie świadczy za dobrze o Tobie - piszesz o żarliwej dyskusji i krytyce a odpowiadasz tylko według własnego widzimisię. Hipokryzja.
  • Odpowiedz
@Zopyross: rozwala mnie ten Globus na okładce xD Gdzie kościół totalnie zniszczył nauki i kartografię, nie było map, upadła matematyka, architektura. Regres w stosunku do cywilizacji Rzymu był gigantyczny. Nie wiem jak ktoś zdrowy na umyśle, może wieszać że średniowieczne miało jakkolwiek pozytywny wpływ.

Życie średniowieczu było najbardziej zbliżone temu co jest obecnie w Korei północnej, praca i całe życie ukierunkowane na głód.
  • Odpowiedz
  • 4
Gdzie kościół totalnie zniszczył nauki i kartografię

@bonus: Przecież Kolumb miał błogosławieństwo Kościoła i katoliczki Izabeli Kastylijskiej
  • Odpowiedz
@Zopyross: to był już schyłek średniowiecza, wkraczał renesans. Dokładnie w tym czasie miał zmierz kościoła dzięki reformacji i odrodzenie nauk, dlatego renesans to wiek odrodzenia.

Średniowiecze to najgorsza epoka i upadek nauki w jakim było dane żyć człowiekowi
  • Odpowiedz
  • 3
dzięki reformacji

@bonus: dzięki reformacji Europa zamieniła się w jedno wielkie ognisko wojen i mordów, toż w czasie oświeconej rewolucji francuskiej zgilotynowano 100 tysięcy katolików a w Wandei obdzierano ich ze skór, polecam poczytać
Zopyross - >dzięki reformacji

@bonus: dzięki reformacji Europa zamieniła się w jedno...

źródło: Wandea

Pobierz
  • Odpowiedz
@Zopyross: nie rozumiem dlaczego obracasz kota ogonem :) w tej dyskusji mówimy o wpływie średniowiecza na naukę, a nie implikacjach reformacji na politykę.

Myślę, że nie potrafisz się odnieść merytorycznie do żadnego z moich argumentów.
  • Odpowiedz
@Zopyross: gilotynowanie 100k katolików to są jakieś śmieszne liczby w stosunku do masowych mordów w skali hitlera jakie odbywali się na kolonizowanych nowych lądach i wcześniej. Ten argument jest też po prostu komiczny, dzięki reformacji kościół chociaż trochę wrócił do zmysłów i przestał komptomitowac wiary groteskowymi odpustami.

Bestialskie zabawy i rzesze jakich dokonywano na poganach są uwiecznione na niektórych rycinach, obrzeżanie ze skóry to przy tym pikuś.
  • Odpowiedz
  • 0
nie rozumiem dlaczego obracasz kota ogonem :)

@bonus: bo napisałeś, że zmierzch kościoła nastąpił dzięki reformacji, to tak jakby cieszyć się, że spokój domowego ogniska (jakim wtedy była katolicka Europa) został zakończony za sprawą protestanckiego podpalenia
Rzym był dla wszystkich, nie znajdziesz tam szowinizmu, a reformacje każdy lepił pod siebie, albo anglikanizm bo Henryk nie dostał rozwodu, albo Luter żeby Niemiec znowu pokazywał pruski gen wojaczki i że nikt mu
  • Odpowiedz