Wpis z mikrobloga

@Klemens_anon: rozumiem twoje stanowisko, ale weź pod uwagę, że to zwykły przegryw suchoklates, nie jakiś naładowany k--s który miałby przewagę fizyczną. A po drugie był sam co samo w sobie daje przewagę psychologiczną dla grupy, która mogła pójść na pomoc.

gapiów, którzy obserwowali scenę mordu było co najmniej kilku, może kilkunastu albo więcej. Gdyby się zebrali razem to nie miałoby znaczenia że cwel miał pod ręką siekierę.

Ostatecznie powszechna znieczulica
  • Odpowiedz
  • 87
@ZbigniewUSA: Z informacji podanej przez prokuraturę wynika, że miał nie tylko siekierę, ale też noże i bagnet. To raz. Dwa - nie doceniasz siły człowieka w amoku, suchoklates czy nie, nadal jest niebezpieczny i gwarantuje Ci, że stawi on większy opór, niż mogłoby się zdawać. Rzuciły się na niego 3 osoby, ochroniarz, pracownik SOPu i ktoś jeszcze. Jeden nadal został ranny. Trzy - jak niby miałbym przekonać grupę osób będących
  • Odpowiedz
@ZbigniewUSA: życie to nie film, że ludzie się będą rzucać na uzbrojonego gościa XD ale fakt faktem każdy mógł na policję zadzwonić, tego akurat nie rozumiem.

@Klemens_anon ot tak sobie wejść nie mogą, jednak myślę, że telefonów o podejrzanych typach z siekiera raczej na co dzień nie dostają. Nie wyobrażam sobie, żeby nikt nie zareagował z policji w ciągu najbliższych 5-10 minut. Tam na Krakowskim Przedmieściu zawsze chodzil patrol
  • Odpowiedz
@Klemens_anon: a zadzwonili po policje ? pewnie nie bo dzis ludzie są tak wychowani, nie biorą nawet tak małej odpowiedzialnosci na siebie. to efekt min. wychowywania ludzi jak piczki przez piczki w szkołach
  • Odpowiedz
@Klemens_anon: też się nad tym zastanawiałam, ale ostatecznie wydaje mi się że w momencie jak widać przez okno kogoś chodzącego z bardzo nietypowym, a jednak budzącym niepokój, narzędziem zbrodni, należaloby powiadomic ochronę uniwersytetu, tak na wszelki wypadek. Jesli się okaże, że to jakiś rekonstruktor średniowiecznych bitew, to i tak ochrona jest od tego by sprawdzać takie rzeczy. Za to na pierwsze oznaki, że ktoś z taką bronią zachowuje się agresywnie,
  • Odpowiedz
@Klemens_anon: w zasadzie wyczerpałeś temat.
Zawsze w każdej dziedzinie w każdym BHP na całym świecie, najpierw dbasz o bezpieczeństwo swoje potem innych.
Można pokusić się o analogię, gdzie jest wypadek pali się samochód i chcesz pomóc ludziom, ale żar jest tak duży że nie możesz podejść. No to wiadomo że supermenem nie jesteś aby opierać się ogniu i samemu stała by Ci się krzywda.

Jestem w szoku że ktokolwiek pisze,
  • Odpowiedz
@Klemens_anon: i prokurator w telewizji dla odmiany z tekstem „policja zareagowała prawidłowo, dodatkowych ofiar można było uniknąć gdyby zamiast wziąć sprawy w swoje ręce czekali na funkcjonariuszy, którzy przybyli już po 4 minutach”. P------a ludzie głupoty jakby mieli wszyscy po 10 lat. W zwykłym wypadku samochodowym jest opór podejść do człowieka jak jest krew itp. A ci debile myślą, że oni to by złapali patyk i pobiegli bić typa który
  • Odpowiedz
  • 1
@mazaken: A co jest najzabawniejsze? Że to nie byle motłoch się wypowiada, tylko Rektor UW i szef SOPu xD
Tezy takie głoszą:
- człowiek wykształcony, humanista, który powinien troszeczkę bardziej rozumieć jak działa świat, niż przysłowiowy Mariusz pierdzący w fotel z piwem w ręku i krzyczący do telewizora, czego on by to nie zrobił;
- człowiek, który CHYBA ma doświadczenie (chociażby teoretyczne) z takimi sytuacjami i powinien sobie zdawać sprawę
  • Odpowiedz
@ZbigniewUSA:
W teorii wszystko wygląda spoko.
Biorąc pod uwagę, że nikt tam nie zareagował wg twoich wyobrażeń mamy do czynienia z wieloma procesami jakie działają na grupy.

Inna sprawa to niewiele osób jest gotowych by zabić drugiego człowieka. A jak już chcesz atakować uzbrojonego nawet suchoklatesa to gdy jest w amoku może być nie do zatrzymania dopóki go nie zabijesz. Zobacz filmy z USA jak nieraz kilka kilka strzałów nie
  • Odpowiedz
@Klemens_anon jakby mnie mijał gość z siekierą na kampusie, to bym prędzej pomyślała że do czegoś potrzebują na zajęciach albo wykładowca/ktoś poprosił go o przyniesienie skądś, a nie że planuje morderstwo, bo to tak abstrakcyjne rzeczy. Popatrzyła i wzruszyła ramionami, może nawet nie zauważyła. Ale u mnie normą był nóż w piórniku XD na asp sądzę, że siekiera tez by mało kogo zdziwiła (choć teraz się to pewnie zmieni). Na prawie
  • Odpowiedz
@Klemens_anon: po fakcie kazdy cwany i p------i kocopoły co to on by nie zrobił. Po pierwsze wnioskując po obrażeniach i relacji świadków tej kobiecie i tak nikt nie był w stanie pomóc. Prokurator po obejrzeniu nagrań monitoringu powiedział że atak był nagły i szybkI wiec pewnie sekundy i już pierwsze uderzenia siekierą zadecydowały że kobieta nie żyje. Na tamten moment nikt nie wiedział zbytnio co to za typ i czy
  • Odpowiedz
@Klemens_anon i jeszcze, co mnie dziwi, że mówią to starsze, doświadczone osoby - przecież każdy reaguje inaczej. Byłam ostatnio świadkiem sytuacji, że na ruchliwą drogę, z autami jadącymi koło setki, wybiegło dziecko jak taka głupia owca. Każdy z ok. 8 świadków tego robił wtedy coś innego (rozmawiał, zapinał pasy, pakował coś itp.). Mnie wcięło, ktoś krzyczał, ktoś nawet nie zauważył i nie usłyszał tego pisku opon itp. Tylko jedna osoba potrafiła
  • Odpowiedz
@r5678: Nie mówiąc już o tym, że atakując przeciwnika z siekierą jako niewytrenowana i nieskoordynowana grupa są bardzo duże szanse, że komuś stanie się krzywda. Jeśli w grupie jest jakaś osoba, która zna się na rzeczy i grupa ta chce reagować to lepiej by doświadczona osoba podeszła sama, a grupa pomogła dopiero przy obaleniu gdy b--ń jest unieruchomiona. Wbrew pozorom łatwiej się bronić przed niewyszkolonym przeciwnikiem uzbrojonym w siekierę niż
  • Odpowiedz
@Klemens_anon: połowa wykopków to samo p------i a jak się zachowasz to nie wiesz dopóki nie znajdziesz się w takiej sytuacji, znam przypadki że ktoś poskładał nożownika i nie dość że tego nie pamiętał to jeszcze sam się tego nie spodziewał po sobie
  • Odpowiedz
@ZbigniewUSA: przeciez w teorii chlop mogl byc wyurany, a sama masa nie stanowi o sike. A raczej nikt rentgena w oczach nie mial by mu analize wieksza robic.
No i taki suchoklates bedzie szybszy co dziala na jego korzysc.
No tak czy siak. Czemu mlody chlopak ma ryzykowac zyciem.
  • Odpowiedz