Aktywne Wpisy

Quashtan +17
W sumie kiedyś zrobiłem challenge, aby podejść do 100 randomów osób na ulicy - powiem wam tak po tym doświadczeniu, przestałem być w ogóle ciekawy świata ani też ludzi, oczekiwania nie przeżyły spotkania z rzeczywistością i w przeciwieństwie do redpillaków zaakceptowałem wnioski.
z tej 100 osób to 70 osób chciało zamienić kilka słów, a 30% powiedziała z miejsca, że nie. Prowadziłem rozmowę, ludzie są bierni. Poza tym ich życie jest rutynowe zarówno
z tej 100 osób to 70 osób chciało zamienić kilka słów, a 30% powiedziała z miejsca, że nie. Prowadziłem rozmowę, ludzie są bierni. Poza tym ich życie jest rutynowe zarówno

Metodzik +458
✨🎁✨🎁✨🎁✨🎁✨🎁✨🎁 DARMOWA GRA NA EPIC ✨🎁✨🎁✨🎁✨🎁✨🎁✨🎁
🔥 Dziedzictwo Hogwartu za D̲A̲R̲M̲O̲ na EPIC 🔥
📊 OCENY:
Metacritic: Metascore: 84/100, Userscore: 8.1/10
🔥 Dziedzictwo Hogwartu za D̲A̲R̲M̲O̲ na EPIC 🔥
📊 OCENY:
Metacritic: Metascore: 84/100, Userscore: 8.1/10

Tytuł:
Francuski senAutor:
Marek OstrowskiGatunek:
literatura faktuOcena: ★★★★★★★☆☆☆
ISBN:
9788380027978Wydawnictwo:
Wydawnictwo Akademickie DialogLiczba stron:
233Forma książki:
e-bookNa początku książka jest trochę irytująca, bo autor sprawia wrażenie jakby bardzo (za bardzo) chciał być ąę (co, swoją drogą przypisuje Francuzom). Potem jednak jest o wiele lepiej, a kolejne rozdziały w ciekawy sposób pokazują poszczególne zagadnienia związane ze współczesną Francją, jej historią, polityką, sporami politycznymi i ideologicznymi, problemami z integracją imigrantów, problemami z wysokim bezrobociem wśród młodych, szczególną rolą kultury (zwłaszcza literatury), rozliczenia z kolonializmem etc. Oczywiście nie jest to książka specjalistyczna, a raczej przystępne wprowadzenie w zagadnienia.
Dla mnie najciekawszy był rozdział o elitach francuskich, systemie elitarnych szkół gdzie niby może dostać się każdy, ale dziwnym trafem miażdżąca większość co się dostaje, to dzieci wcześniejszych absolwentów. Potem jest także sporo o kolosalnych różnicach majątkowych między, w zasadzie dziedziczną, arystokracją ekonomiczną a tzw zwykłymi ludźmi. To, w zestawieniu z rozdziałem o żółtych kamizelkach i rosnącej przepaści między prowincją a dużymi miastami, nieco naświetla czemu tak dużo Francuzów jest gotowa głosować na Zemmoura czy Le Pen (nawet jak się w sumie z nimi nie zgadza co do szczegółów). Spojler alert: nie jest to wina fejsbuka i rosyjskich trolli.
Prywatny licznik: 66/2025
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #czytajzwykopem #francja #literaturafaktubookmeter
źródło: 735159-352x500
Pobierz@niedoszly_andrzej: w sumie co w tym dziwnego? trudno mi sobie wyobrazić teorię transmisji inteligencji (kapitał kulturowy, inne wpływy otoczenia, genetyka…), która by przewidywała inaczej.