#akwarystyka Wiem. Zielonki d--a cicho. Mail niedostępny, więc trzeba kolejne konto zakładać... Pytanie. Mój mlody dostal na 5 urodziny akwarium od dziadka i teraz muszę utrzymać ryby przy życiu. Pomału zapełniam je rybkami. Akwarium ma 60 l. Na ten moment są: 6 gupików(3 samice 3 samce) 2 mieczyki (parka) 2 molinezje (parka) 3 zbrojniki
Ile można ryb jeszcze tam załatwić żeby nie było za dużo? Gulikow starczy już. Myślałem nad Neonami.
@MrOwoc: masz gupiki, mieczyki i molinezje, jeśli są parki to nic więcej nie trzeba bo się będą mnożyć jak glupie. Dorzuc coś na dno np kiryski i jakieś ślimaki
@Rudz1elec: Gościu, nazywasz mnie debilem ale to ty doradzasz komuś przeliczniki z d--y? Wytłumacz mi po co przy każdej rybie w atlasach podają wymagane litraże dla poszczególnych gatunków?- na co komu badania naukowe, lata praktyki jak przyjdzie P---z1elec i daje komuś "rady" 1cm na 1 litr- jeżeli to o co zapytałem jest warunkiem brzegowym to proszę podaj mi do jakich gatunków się to odnosi.
@Gozdziu: Tu nie chodzi o kłótnie, ryby to są żywe stworzenia, one potrzebują odpowiednich warunków do życia- chodzi o to, ze jak ma dawać komuś takie głupie rady to lepiej żeby milczał.
@MrOwoc nie polecałabym wrzucać więcej ryb (szczególnie ławicowych), 60l to wbrew pozorom nieduży zbiornik. Zastanowiłabym się nad ekipą sprzątającą, tj krewetki, świderki, ew kosiarki
Stefan Korbis - Jak zalozyc i pielegnowac akwarium, strona 72, wydanictwo multum. Oczywiscie tabelka sie rozjezdza przy wiekszych rybach niz 5 cm, i trzeba uwzglednic ze dekoracja tez zabiera iles litrow wody
@MrOwoc jeśli to świderki to zostaw, są pożyteczne, Helenki za to będą polować na świderki i krewetki, więc bym odpuściła. Poszłabym w świderki, krewetki i ewentualnie kiryski. Między innymi taka ekipę sprzątającą mam też u siebie i super się sprawdza (mam jeszcze do tego raka akwariowego i australijskiego, ale mam dużo większe akwarium)
@MrOwoc to raczej nie jest świderek, ma chyba muszlę lewoskrętną i bez ciemnych wzorków. Nie wiem czy to nie przypadkiem ten rodzaj co wyjada brudy, ale mnoży się na potęgę i trudno zapanować nad populacją
@kloner11 jakie dyskowce chcesz do 60l? Nie mów że skalary xD @wsxazx kosiarki do 60L powodzenia xD @MrOwoc bocja nie nadaje się do tak małego zbiornika, kup Helenki, w swoim czasie ogarną ewentualną plage, poza tym żeby plagi nie było wystarczy nie stwarzać warunków do rozwoju ślimaków, tj nie przekarmiac ryb. @wsxazx mam Helenki z krewetkami w jednym akwarium i bzdura jest ze na nie polują, chyba że
@Igrekpl moj błąd, miałam na myśli kiryski, nie kosiarki (w kolejnym komentarzu już napisałam poprawnie i odnosilam się do swojej ekipy sprzątającej). Do 60l są okej.
O ciekawe z Helenkami u Ciebie - u mnie właśnie zżarły świderki i krewetki, czytałam na forach, że faktycznie lubią skorupiaki. Dobrze, że u Ciebie żyją w zgodzie, bo swoich musiałam się pozbyć. Ale to wiesz… raki australijskie i bojowniki podobno też niezbyt mogą być
@wsxazx kiryski jak najbardziej, tylko fajne piaszczyste dno dla nich i bedxie ok. Mogą też być otoski, ale nie nadają się do świeżych akwariów bo są bardzo wrażliwe na nagle zmiany parametrów wody
Wiem. Zielonki d--a cicho. Mail niedostępny, więc trzeba kolejne konto zakładać...
Pytanie. Mój mlody dostal na 5 urodziny akwarium od dziadka i teraz muszę utrzymać ryby przy życiu. Pomału zapełniam je rybkami.
Akwarium ma 60 l. Na ten moment są:
6 gupików(3 samice 3 samce)
2 mieczyki (parka)
2 molinezje (parka)
3 zbrojniki
Ile można ryb jeszcze tam załatwić żeby nie było za dużo?
Gulikow starczy już. Myślałem nad Neonami.
Komentarz usunięty przez moderatora
@MrOwoc: wypuść wodę to załatwisz wszystkie, a serio to nie dokladaj, neonki dobrze czują się w grupie a ryb juz jest w sam raz, dbaj o to co jest
Oczywiscie tabelka sie rozjezdza przy wiekszych rybach niz 5 cm, i trzeba uwzglednic ze dekoracja tez zabiera iles litrow wody
@kloner11
źródło: temp_file9067782820448018702
Pobierz@wsxazx kosiarki do 60L powodzenia xD
@MrOwoc bocja nie nadaje się do tak małego zbiornika, kup Helenki, w swoim czasie ogarną ewentualną plage, poza tym żeby plagi nie było wystarczy nie stwarzać warunków do rozwoju ślimaków, tj nie przekarmiac ryb.
@wsxazx mam Helenki z krewetkami w jednym akwarium i bzdura jest ze na nie polują, chyba że
O ciekawe z Helenkami u Ciebie - u mnie właśnie zżarły świderki i krewetki, czytałam na forach, że faktycznie lubią skorupiaki. Dobrze, że u Ciebie żyją w zgodzie, bo swoich musiałam się pozbyć. Ale to wiesz… raki australijskie i bojowniki podobno też niezbyt mogą być