Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć wszystkim.

Jestem w związku z dziewczyną już od dłuższego czasu. To naprawdę dobra osoba — typowa szara myszka, ale z ogromnym sercem. Niestety, od jakiegoś czasu pojawił się problem, który coraz mocniej mnie gryzie.

Mam wrażenie, że kompletnie o siebie nie dba. Chodzi i siedzi zgarbiona, po pracy wskakuje w stare, zużyte dresy, większość czasu spędza scrollując social media. Coraz trudniej mi patrzeć na to obojętnie. Mimo że wiem, że to wartościowy i dobry człowiek, to te rzeczy zaczynają mnie odpychać. Czuję, że uczucie, które między nami było, powoli się wypala. Przeraża mnie to, bo wciąż ją cenię i nie chcę, żeby nasz związek rozpadł się z takiego powodu.

Nie wiem, czemu piszę akurat tutaj, ale mam nadzieję, że może ktoś z Was — Mirki i Mirabelki z większym doświadczeniem związkowym — podpowie mi, jak do niej dotrzeć. Nie chcę stawiać żadnych ultimatum, ale też nie chcę dalej tego dusić w sobie. Jak mogę jej to delikatnie, ale skutecznie przekazać?

Dzięki z góry za wszystkie rady.

#zwiazki #pytaniedoeksperta #relacje #milosc #rozowepaski

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim w związkach z dłuższym stażem o wszystkim się rozmawia. Ważne by opisać jak się czujesz w danej sytuacji (a nie oceniać jej zachowania czy intencji), po czym podać jakąś propozycję jak sytuację zmienić. Możecie częściej wychodzić z domu razem albo oboje mieć jakieś dni że mimo siedzenia w domu się stroicie. Można różne rzeczy wymyślać i póki widać by druga osoba rozumiała nasz ból czy obawę i będzie starać się
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: i ja też zapytam. Co ty robisz żeby była do czegoś zmotywowana? I nie że mówię, że to na być na twoich barkach, ale ci robicie razem? Co starasz się? Jakoś pielęgnujesz też związek żeby mieć czyste sumienie? A ogólnie to raczej piszesz o czymś dość normalnym wiec i normalnie siądź i z nią dokładnie o tym pogadaj.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Możesz ją wyciągnąć czasem w jakieś miejsce, gdzie wypada się ładnie ubrać, pochwalić wtedy, połechtać ego. Jeśli poczuje się lepiej z tym, że dobrze wygląda, to może sama zechce to czasem robić.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @totem_lesnych_ludzi @JonaszSynGrazyny @Rudz1elec co ja właściwie robię w tym związku?
Otóż wbrew pozorom naprawdę sporo. Gotuję codziennie a jeśli nie mam na to czasu to staram się nam ogarnąć jakieś żarcie. Poza tym zawsze jak potrzebuje jakiejś pomocy to robię wszystko o co poprosi. Dbam o nią, interesuję się — pytam, jak się czuje, co u niej, staram się być obecny.

Sam też nie siedzę bezczynnie,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: no to ok. Brzmi że nie jesteś pasywniakiem.
Musisz z nią pogadać, czemu spędza tyle czasu w telefonie.
Swoją drogą kiedyś słyszałem coś fajnego.
Zrób dziś to, co wiesz ze da Ci przyjemność jutro.

Wątpię aby ktoś się budził następnego dnia i cieszył się że przeleżał cały dzień w
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: po prostu nie dobraliście się i lepiej już raczej nie będzie. Jej odpowiada taki styl życia, a ty ten styl chcesz zmienić, bo ci się nie podoba. Moim zdaniem lepiej zmieniać ludzi niż ich styl życia. Znajdź sobie dziewczynę bardziej dynamiczną, bo inaczej oboje będziecie się męczyć w tym związku.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Dobra osoba to nie to samo, co dobra partnerka. Możesz ją szanować, ale jeśli kobieta się poddała, przestała o siebie dbać i już nawet nie udaje, że jej zależy, to nie Ty jesteś problemem - tylko to, że ona już nawet nie walczy o Twój zachwyt. I to trzeba jej uświadomić, ale bez dramy i bez próśb. Z szacunkiem do niej, ale konkretnie.

Zacznij od spokojnej rozmowy, ale nie lukruj
  • Odpowiedz