Słuchałem konferencji rzecznika MSWiA, ale on zaczął p-------ć nagle. Studenci widzieli co się dzieję i nie pomogli. Przecież zadzwonili po ochronę/policję co więcej mieli zrobić? Szarpać się z gościem, który chwilę wcześniej babkę siekierą zabił? #warszawa #uw
@Wollier: Nie chodziło aby o to, że chłop dłuższą chwilę kręcił się po kampusie z siekierą i poza udostępnieniem info na grupie FB nikt nie powiadomił policji?
@stanleymorison: SOPowiec usłyszał krzyki i przybiegł. A co do wstępu na kampus, to normalnie nie mogę, bez pozwolenie, ale w tej sytuacji wchodzi wyższej konieczność(sytuacji zagrożenia bezpośredniego życia lub klęski żywiołowej). Jak u nas gościu latał po akademiku z nożem w nocy i groził, że się zabije, to policja nie czekała na straż akademicką czy pozwolenie z rektoratu.
@Wollier: no nie wiem tak sobie myślę że ok jest to strach, ale serio nie było możliwości nawet próbować na odległość gościa spowolnić, ogłuszyć? Krzesła, jakieś kije, miotły, whatever - rzucać w niego czym się da.
@stanleymorison: ma, jeżeli ma podstawy to ma. Nie może wejść żeby zrobić rozeznanie ale jak łamane jest prawo to może wpaść razem z drzwiami, więc handel dragami też odpada, o mordowaniu ludzi nie wspomnę
Zgodnie z art. 50 ust. 1 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce "Rektor dba o utrzymanie porządku i bezpieczeństwa na terenie uczelni". Na podstawie ustępu 3 tego artykułu służby państwowe odpowiedzialne za utrzymanie porządku publicznego i bezpieczeństwa wewnętrznego mogą wkroczyć na teren uczelni:
na wezwanie rektora;
bez wezwania rektora - w przypadku bezpośredniego zagrożenia życia lub zdrowia ludzkiego lub klęski żywiołowej (w tym przypadku służby niezwłocznie zawiadamiają rektora o wkroczeniu
@gr100: Z ewakuacją to jest standardowa procedura i mi to nie przeszkadza, ale gadanie, że studenci powinni lecieć na gościa, który ma siekierę i zabił przed chwilą człowieka to jest nieporozumienie. Zawsze uczą, że najważniejsze jest własne bezpieczeństwo i powiadomienie służb to jest wszystko co możemy zrobić. Mamy przykłady z USA, gdzie policja strzela do naćpanego gościa kilkanaście razy, a on nic.
#warszawa #uw
@stanleymorison: coo serio? co to za jakiś średniowieczny ekstraterytorialny wymysł, UW jest drugim Watykanem czy co
@Deathblow: To jest w ogóle dno, te grupy - kurna musisz mieć włączonego fb w telefonie i śledzić grupki, żeby cię nie z-----ł szajbus z siekierą xd
@grand_khavatari: XD wykopek odkrywa swiat
@stanleymorison: ma, jeżeli ma podstawy to ma. Nie może wejść żeby zrobić rozeznanie ale jak łamane jest prawo to może wpaść razem z drzwiami, więc handel dragami też odpada, o mordowaniu ludzi nie wspomnę
@stanleymorison: nieprawda. Nie chce mi się szczępić, masz odpowiedź AI.
źródło: Screenshot 2025-05-08 at 16-48-32 Policja na uczelniach wyższych - Grok
Pobierz@stanleymorison:
Podobnie Kamiński i Wąsik byli przekonani, że policja nie ma wstępu do Pałacu Prezydenckiego ;)
Doczytałem i Bodnara ewakuowali. Z SOPu była jedna osoba (ten który go obezwladnil)
W radiu jakiś policjant skarżył się że nikt nie reagował z