Aktywne Wpisy

MLeko29 0
Co może być czeskie?
Ankieta do "Familiady". Najbardziej plusowane komentarze trafią do odcinka*, a autorzy dostaną nagrody* w postaci talonów na różne atrakcje.
Zapraszam do zabawy
#glupiewykopowezabawy #familiada
Ankieta do "Familiady". Najbardziej plusowane komentarze trafią do odcinka*, a autorzy dostaną nagrody* w postaci talonów na różne atrakcje.
Zapraszam do zabawy
#glupiewykopowezabawy #familiada

Wypoks +7
RZECZY, KTÓRE MOGŁEM ZROBIĆ WCZEŚNIEJ
W tym wątku piszemy o rzeczach, które mogliśmy zrobić w życiu wcześniej, ale byliśmy głupi i nie wiedzieliśmy, albo po prostu byliśmy leniwi lub rozproszeni innymi rzeczami.
Ja zaczynam
Mogłem
W tym wątku piszemy o rzeczach, które mogliśmy zrobić w życiu wcześniej, ale byliśmy głupi i nie wiedzieliśmy, albo po prostu byliśmy leniwi lub rozproszeni innymi rzeczami.
Ja zaczynam
Mogłem
Trochę słabo skoro każdy fan elektryków mówi ciągle jakie to tanie. To auto chyba jest tylko jeśli ktoś dużo jeździ wokół komina. Czy może ktoś ma odmienne zdanie albo źle coś liczę?
#tesla #samochody #teslamotors #samochodyelektryczne
@Ritycho: nie widzę sensu tylu koni, my wystarczy do 200 byle miejsca w aucie było w miarę przyzwoicie.
moje 3 silniki o łacznej mocy 1000KM biorą średnio 22-24kWh/100. Jak sie jedzie delikatnie po mieście to jest 18 a jak bardzo dynamicznie to 24, spaliwnoy by wział z 15 litrów. Na autostradzie tak nie czuć różnicy ale poza autostradą spalinowy jest już bardzo passe
Druga sprawa że w tym roku Tesla otworzy dużo SuC
@ubijakitopiel: Nawet nie chodzi o konie. Reakcja na gaz w elektryku jest natychmiast. Żadnego tam dmuchania w turbinę, otwierania wtrysków i czekania aż się rozkręci silnik. Mi by tam nawet starczyło 150KM, tyle ile mam w 2.0TDI, ale jest 286KM.
Maksymalną moc to silniki spalinowe mają przy optymalnej ilości obrotów itp itd. Przez
źródło: image
Pobierz@zibizz1: ale mnie nie obchodzą szybkie auta.
np tutaj
https://www.tesla.com/pl_PL/drive
@ubijakitopiel: Mam znajomego który ma tesle i to auto wcale aż tak tanio nie wychodzi ogólnie w eksploatacji ogólnie jak policzysz wszystko w porównaniu do tego co raz niektórzy chcieliby ci wmówić, dwa w porównaniu do tego co
@zibizz1: Sorry, ale dla mnie nie. O ile tesla to jeszcze pół biedy na przykład w środku tak te nowe elektryczne volva na przykład są dla mnie tragiczne w środku
źródło: Opera Zrzut ekranu_2025-05-08_181009_www.google.com
Pobierz@Ritycho:
@zibizz1
uśmiałem się. takiego fikołka
Oczywiście ze mozesz sobie porównywać z czym chcesz. Tylko jaki ma sens porównywanie bardzo różnych aut? Oczywiście że większe bedzie jadło więcej. Nie znam spalaniaka wielkości Tesli 3 ktory spali mniej niż 5 litrow ropy. Tak więc wielkość auta to kolejny parametr.
Wszystko zależy od warunków. Możemy nawet zejść do średniej prędkości 60mm/h i jazdy miejskiej w której spalinowy zje więcej a mały elektryk wtedy zejdzie nawet
@zibizz1: niby EV o mocy 1000KM pokona daną trasę (np.Warszawa-Gdańsk)10x szybciej niż 100KM spalinówka? Nie,pokona ją w podobnym czasie.O ile oczywiście nie będzie musiał się ładować po drodze.Czy masz 1000KM EV czy Golfa w dieslu to i tak ograniczają cie limity prędkości na drogach a nie
Jeździłem Skodą Felicją w LPG i tam wyprzedzanie trzeba było planować strategicznie kilka dni wcześniej. W elektryku duży moment i moc masz już dołu nie czekając na żadne tłoki ani turbiny. Chcesz kogoś