Wpis z mikrobloga

Temat konklawe oczywiście bardzo mnie interesuje, jako katolika, ale nie interesowałem się specjalnie poszczególnymi kandydatami. Bo jak to zwykle przy okazji dużych wyborów bywa, fakty ustępują emocjom, powierzchowne oceny wychodzą na pierwszy plan, a to, co ważne, zalewane jest nieistotnymi pierdołami, więc uznałem, że odpuszczę i poczekam na wyniki konklawe. Kardynała Pierrbatistę Pizzaballa rzecz jasna kojarzyłem, ale właśnie - kojarzyłem z powierzchownej oceny, bo stosunkowo młody, dynamiczny i oczywiście tak bardzo włoski z imienia i nazwiska, że bardziej się chyba nie da (przebiłby to chyba tylko ktoś stylu Giuseppe Carbonara), więc śmiesznie.

A tu okazuje się, zupełnie nieironicznie, że kardynał Pizzaballa swoim CV nakrywa czapką większość gremium kardynalskiego. Ma znakomite predyspozycje poparte nie byle jakim doświadczeniem oraz ciekawe i jasno określone stanowisko wobec wiadomego tematu. Jednym słowem człowiek nie bojący się ciężkiej pracy, trudnych decyzji i zagrożenia. Trzymam kciuki.

#konklawe #papiez
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Majku_: No dosłownie, z colegami watykanistami lobbowaliśmy za tą kandydaturą zanim to było modne.

https://wykop.pl/wpis/81232435/przegladam-sobie-tych-kardynalow-i-pizzaballa-wyda
@Regierungsrat_Walter_Frank +10
Przeglądam sobie tych kardynałów i Pizzaballa wydaje się niezły.

Przystojny i dostojny. Wysoki.

Od lat na trudnym terenie i nie wymięka na robocie, nie siedzi w ciepłym k--------u jak te p------i z kurii rzymskiej. Jest nauczony roboty.

Wypadałoby,
  • Odpowiedz
  • 1
@Regierungsrat_Walter_Frank: no nieźle, człowiek łazi po obcych stronach, szuka informacji i nabija wyświetlenia, a tu jak zwykle okazuje się, że najlepsze i rzetelne informacje podane w pigułce tylko na Mirko ( ͡ ͜ʖ ͡)
Dzięki, poczytam sobie :)
  • Odpowiedz
@Majku_: też mój faworyt. I ma według mnie większe doświadczenie w dyplomacji niż Paroli bo z całym szacunkiem ale służenie w ziemii świętej jest czymś kompletnie innym niż doświadczenie z jakiś szczytów ONZ itp. Według mnie jest jedna przeszkodą dlaczego nie zostanie papieżem a mianowicie wiek bo od pontyfikatu Jana Pawła 2 nikt nie chce tak długiego pontyfikatu
  • Odpowiedz
  • 1
@bardzospokojnyczlowiek: nie wiadomo, ile potrwa pontyfikat nowego papieża. Owszem, może być to 10 lat, ale taki Leon XIII dożył wieku 93 lat i to na przełomie XIX i XX wieku, gdzie medycyna była daleko w lesie w porównaniu z dzisiejszym jej poziomem. Żył całe 8 lat dłużej, niż Jan Paweł II, a 8 lat w dzisiejszym świecie to przepaść.
Nie znam co prawda innych kardynałów, niemniej uważam, że kogoś takiego
  • Odpowiedz
  • 1
służenie w ziemii świętej jest czymś kompletnie innym niż doświadczenie z jakiś szczytów ONZ

@Vggh: Zdecydowanie. Uważam, że elity w ostatnich latach bardzo mocno odkleiły się od rzeczywistości zwykłych ludzi i to nie w sposób, jak dawniej, gdzie elity żyły w zupełnym oderwaniu od zwykłych ludzi, kompletnie obok, bo żyją przecież między nami, tak blisko nas jak nigdy wcześniej, a nie w niedostępnych zamkach i pałacach. Ale mimo tej pozornej
  • Odpowiedz