Wpis z mikrobloga

@venomik: z ciekawości: wciąż używasz? Ostatnio robię research i ćwiczenia w temacie, więc jak tam poglądy Braya po 10 latach? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://wykop.pl/wpis/8801668/korzysta-ktos-z-was-albo-probowal-korzystac-z-taki
odpisałbym tam ale wypoke zakazał
@Fifarafas +2
Korzysta ktoś z was albo próbował korzystać z takiej mnemotechniki zwanej Pałac pamięci? (dla niewtajemniczonych http://tnij.org/gg5uexm ) Jeśli tak to podzielcie się swoimi wrażeniami. Działa to na was?

Mirki z #seriale powinny wiedzieć o co chodzi, szczególnie Ci co widzieli Sherlocka.

#pytanie #nauka
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Usmiech_Niebios: Hej.

Ogólnie tak, ale z tymi samymi zastrzezeniami, co wcześniej. Przykładowo jak uczę się hiszpanskiego to lubię sobie albo puścić coś po hiszpańsku na spacerze (jakiś podcast uczący nowych rzeczy czy słówek). Albo na takim spacerze rozmawiać sam ze sobą - czy to w głowie, czy to na glos jak nikogo nie ma. Jak czegoś nie wiem to sobie sprawdzam na telefonie. I później te słowa mi sie kojarzą z
  • Odpowiedz
@Usmiech_Niebios: Kiedyś korzystałem Pałacu Pamięci (u mnie to był strych) i pozwolił mi zapamiętać sporo haseł. Nie czytałem z żadnych poradników, po prostu codziennie po obudzeniu leżałem parę minut z zamkniętymi oczami i zwiedzałem mój pałac. Z drugiej strony z natury mam dobrą pamięć, przynajmniej do liczb. Gorzej z imionami, trochę zainspirowałeś mnie do wykorzystania tej techniki przy czytaniu książek historycznych i nauce języków obcych. W każdym razie spróbuję zbudować
  • Odpowiedz
Przykładowo słówka 'la garganta' nauczyłem się spacerując obok małego lasku w parku. I jak nie mogę sobie przypomnieć tego słowa, to pojawia sie wizja tego lasku i momentalnie już wszystko wiem

@venomik: o, to słówko było w Bleachu jako bodaj arena przechodnia między światami. Może też się powinienem zacząć uczyć, znam aż dwie rzeczy na start "los nueve aspectos" stamtąd, oraz "por favor consulto el manual" z Portala 2 ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
ja mieszkam w Pzn od urodzenia i w sumie mapę topologiczną wychodząc od mieszkania ~5 km wokół mam całkiem niezłą, tylko obawiam się tego braku ponownej wykorzystywalności mojego pokoju :V Cóż, może się przełamię.

@Usmiech_Niebios: Cóż, ja Poznan tez znam całkiem dobrze i mieszkam w nim od wielu lat, ale w żaden sposób nie wpływa to na korzystanie z tej metody. Miejsce przecież nie musi być nowe.
A fragmentu o wykorzystywalności pokoju
  • Odpowiedz
@venomik: chodzi mi o jego ponowne wykorzystanie, z tego co czytałem ponowne uzycie pałacu nie jest jakoś mega często spotykane, tylko zalecane jest używanie różnych miejsc. Na tej podstawie zastanawiam się czy mógłbym to sobie zmapować na trasie wędrówek, zamiast specyficznie w konkretnych pomieszczeniach. No i do tego dochodzi pytanie o limit informacji w pomieszczeniu. Generalnie właśnie o tym czytam i planuję wdrożyć, ale no, to okres przygotowawczy.

ps: la
  • Odpowiedz
@Usmiech_Niebios: Być może wyimaginowany pałac dziala inaczej. Ale ja nie miałem problemu w liceum aby przeskakiwać kontekstem pomiędzy biologią a historią w moim pokoju, jak pewne daty czy wydarzenia kojarzyły mi się z tą samą rzeczą co podział komórek.
  • Odpowiedz
@venomik: czego nie planuję się nauczyć to lepsze pytanie ;) Ogólnie planuje sie nauczyć jak najefektywniej się uczyć. Ale czytam te ebooki i sugeruja limit np 6 rzeczy na pokój, więc w kontekście używania technik nie wiem czy nie muszę pokoju który najbardziej znam przeznaczyć na coś ważnego.
  • Odpowiedz
@Usmiech_Niebios: 6 rzeczy na pokój? :o

To chyba troche inaczej musi to funkcjonowac. Możesz mi podrzucić taki ebook i zobaczę czym się różni. Ja w takim pokoju to miałem spokojnie z setkę obiektów, pewnie więcej - na jeden kontekst nauki.
Pewnie wyimaginowane pałace działają inaczej - bo sobie mozesz po prostu wytworzyć w głowie nowy pokój, ja musiałem korzystać z tego, co miałem.
  • Odpowiedz
@venomik: myślałem że to będzie w tym:
https://artofmemory.com/resources/Learn_the_Art_of_Memory.pdf
ale to chyba był po prostu przykład na małą ilość rzeczy. Za to o tym że używanie ponownie czasem wyjdzie czasem nie było tu:
https://artofmemory.com/blog/reuse-memory-palaces/
spróbuję jeszcze znaleźć konkretną frazę bo czytam kilka pdfów naraz z tematu i nie pamiętam z którego konkretnie to było.
  • Odpowiedz