Wpis z mikrobloga

Przychodzę do was z pytaniem - jaki kask motocyklowy wybrać? Moje wymagania : pełny, OTG, pinlock (albo do dokupienia), blenda wewnętrzna oraz wycięcia pod interkom. Planuję nabyć nakeda 125 i jednocześnie zapisać się na Kat A, aby za rok przesiąść się na większą pojemność. Wstępnie myślałem o hjc f71. Co sądzicie?Czy ktoś ma jakieś polecajki? Albo jakieś cebulowe sklepy, gdzie są takie kaski tanio?

#motocykle
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
Zapomniałem wspomnieć o budżecie: razem z pinlockiem chciałbym się zamknąć w kwocie 1,5k
  • Odpowiedz
@Yeraz:
Najpierw idź do sklepów i przymierz kaski w budżecie (i okolicach). Potem wróć z tematem gdy będziesz wiedział jakie modele pasują.
90% decyzji przy wyborze kasku to idealne dopasowanie (w tym wypadku ofc. mierzysz z okularami). Dopiero potem można sobie wybierać według innych kryteriów.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Aramil oczywiście, że chcę przymierzyć o dobrać rozmiar na miejscu, tylko pytanie czy polecasz jakiś model w powyższym budżecie
  • Odpowiedz
@Yeraz:
Polecam ten model który pasuje. A jak pasuje więcej to możemy wrócić do tematu decyzji pomiędzy konkretnymi modelami. W tym zakresie nie ma już pułapek.
  • Odpowiedz
@Yeraz: za jakieś 1500zł masz kask z carbonu (lekki), dwie szyby w zestawie, pinlocka, blendę, zapięcie DD, pompowane policzki, wygodną wyściółkę, niezłą wentylację i jest w miarę cichy. To jest półka już konkretnych kasków, ale nie raz droższych 2x. Mój ma takie malowanie - szukałem czegoś z zielonym.
kipowrot - @Yeraz: za jakieś 1500zł masz kask z carbonu (lekki), dwie szyby w zestawi...

źródło: WhatsApp Image 2025-05-07 at 22.55.19

Pobierz
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@kipowrot malowanie mnie jakoś nie specjalnie grzeje, raczej będzie mnie interesował czarny, więc tutaj nie ka większych wymagań
  • Odpowiedz
@Yeraz: posłuchaj @Aramil, czyli najpierw jedź do sklepu i sobie załóż różne kaski. To bardzo indywidualna sprawa i dobre dopasowanie i jak się czujemy w kasku w bardzo dużej mierze zależy od kształtu i rozmiaru głowy. Ja jestem na granicy rozmiarów i często mam tak że jeden uwiera, a drugi za luźny i wiele modeli tak mi odpadło. A teraz po wejściu nowej normy jak mierzyłem, to mam
  • Odpowiedz
@Yeraz: wybierz ze 2,3 modele z jednego sklepu, przymierz i zobacz ktory nie uciska, ja w hjc mialem tak ze rpha70 ideolo, rpha12 bol glowy od razu, rpha1 - ideolo i skonczylem z arai ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Yeraz: Kask w pierwszej kolejności dobierasz producenta do głowy. Na moją np. nie pasują w ogóle Shoei i Arai - cisną mnie od góry. Pasuje HJC, Caberg i trochę mniej Shubert.
  • Odpowiedz
@Yeraz Mam f71, jest dosyć wygodny i ma blendę i pinlocka w zestawie. Niestety ma swoje minusy takie jak domknięcie szyby podczas jazdy bo jedną ręką tego nie zrobisz a trzeba naprawdę mocno przycisnąć szybę żeby była szczelnie zamknięta, a druga wada jest hałas bo powyżej 100 km/h może komuś już taki szum przeszkadzać ale z drugiej strony są też ear plugi
  • Odpowiedz