Wpis z mikrobloga

#warszawa W ogóle w takich przypadkach zastanawia mnie jedno, już jakiś czas temu miałem pytać. Jeżeli przykładowo posiadamy nielegalną jednostke broni i użyjemy ją w celu obezwładnienia napastnika, jakby wyglądała finalnie sprawa z punktu karnego?
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lujdziarski obowiązuje zasada adykwatnosci, jeżeli napastnik atakuje Cię gołymi rękami, mozesz użyć pięści, jeżeli nożem, możesz użyć noża, jeżeli napastnik atakuje Cię gołymi rękami a użyjesz broni, to nadużycie obrony koniecznej i wyrok ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 0
@moet: Właśnie mnie to ciekawi, czy były by jakieś okoliczności łagodzące. Bo jednak trochę to zagmatwane, sami jak gdyby byśmy popełnili przestępstwo, ale w dobrej sprawie
  • Odpowiedz
obowiązuje zasada adykwatnosci, jeżeli napastnik atakuje Cię gołymi rękami, mozesz użyć pięści,

@adajpanspokoj320: taka ciekawostka - w świetle prawa, jeśli broniący się praktykuje sporty walki/sztuki walki, to według prawa polskiego jest uzbrojony. Ergo, jeśli ćwiczysz krav magę kilka ładnych lat - czyli mongolski balet - to jeśli w obronie własnej poskładasz jakiegoś czosnka w walce na gołe pięści, będzie niewesoło ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
obowiązuje zasada adykwatnosci, jeżeli napastnik atakuje Cię gołymi rękami, mozesz użyć pięści, jeżeli nożem, możesz użyć noża, jeżeli napastnik atakuje Cię gołymi rękami a użyjesz broni, to nadużycie obrony koniecznej i wyrok ( ͡º ͜ʖ͡º)

@adajpanspokoj320: Tylko ona nie wygląda tak prosto. Liczy się postawa, intencje atakującego, realność grożby i czy np. nie był mistrzem mma, bo wtedy atak gołymi rękami traktuje się jak z
  • Odpowiedz
@mojeinnekonto13:

ale tu będzie zlot komentarzy pt "nie wiem, to się wypowiem" ( ͡º ͜ʖ͡º)

Dostęp do internetu powinien być po wylegitymowaniu się i co jakiś czas powinno się puszczać takie take’i a następny spisywać dane komentujących.

Kiedyś prowadzono gminę spisy matołków ( a przynajmniej tak mówi internetowa legenda) i myśle ze żarto by te spisy odświeżyć
  • Odpowiedz
I dalej te same mity że człowiek co zna sztuki walki nie może się bronić.

@Radus: Znowu- nikt tak nie powiedział, nawet nie wiedziałem, że taka teza może istnieć.
  • Odpowiedz