#warszawa W ogóle w takich przypadkach zastanawia mnie jedno, już jakiś czas temu miałem pytać. Jeżeli przykładowo posiadamy nielegalną jednostke broni i użyjemy ją w celu obezwładnienia napastnika, jakby wyglądała finalnie sprawa z punktu karnego?
@Lujdziarski jeśli użyjesz broni w ramach obrony koniecznej to jedyne co ci mogą p-------c to nielegalne posiadanie w tej sytuacyji, chyba że udowodnisz że akurat leżała obok XD
@Lujdziarski obowiązuje zasada adykwatnosci, jeżeli napastnik atakuje Cię gołymi rękami, mozesz użyć pięści, jeżeli nożem, możesz użyć noża, jeżeli napastnik atakuje Cię gołymi rękami a użyjesz broni, to nadużycie obrony koniecznej i wyrok ( ͡º͜ʖ͡º)
@moet: Właśnie mnie to ciekawi, czy były by jakieś okoliczności łagodzące. Bo jednak trochę to zagmatwane, sami jak gdyby byśmy popełnili przestępstwo, ale w dobrej sprawie
@adajpanspokoj320: taka ciekawostka - w świetle prawa, jeśli broniący się praktykuje sporty walki/sztuki walki, to według prawa polskiego jest uzbrojony. Ergo, jeśli ćwiczysz krav magę kilka ładnych lat - czyli mongolski balet - to jeśli w obronie własnej poskładasz jakiegoś czosnka w walce na gołe pięści, będzie niewesoło ( ͡°͜ʖ͡°)
@TheForbiddenLast no, właśnie to miałem dopisać - osoba znająca sztuki walki spuszczając w------l napastnikowi który jest żulem spod ząbki ma p--------e, bo nie jest zachowana zasada adykwatnosci, obrońca ma przewagę (╥﹏╥)
obowiązuje zasada adykwatnosci, jeżeli napastnik atakuje Cię gołymi rękami, mozesz użyć pięści, jeżeli nożem, możesz użyć noża, jeżeli napastnik atakuje Cię gołymi rękami a użyjesz broni, to nadużycie obrony koniecznej i wyrok ( ͡º͜ʖ͡º)
@adajpanspokoj320: Tylko ona nie wygląda tak prosto. Liczy się postawa, intencje atakującego, realność grożby i czy np. nie był mistrzem mma, bo wtedy atak gołymi rękami traktuje się jak z
I dalej te same mity że człowiek co zna sztuki walki nie może się bronić.
Możesz się bronić, jedynie nie mozesz robić nic poza konieczność np. Jak kogoś obaliles I leży bezbronny, nie stanowi zagrożenia to nie możesz go dalej skopać i tyle.
mam już dość p---------a tego orangutana, odechciewa mi się dawać info na tagach, czuje pierwotne obrzydzenie do tego chama jestem prawusem ale k---a skręca mnie na myśl że ktokolwiek z prawicy tą abominacje popiera
@adajpanspokoj320: taka ciekawostka - w świetle prawa, jeśli broniący się praktykuje sporty walki/sztuki walki, to według prawa polskiego jest uzbrojony. Ergo, jeśli ćwiczysz krav magę kilka ładnych lat - czyli mongolski balet - to jeśli w obronie własnej poskładasz jakiegoś czosnka w walce na gołe pięści, będzie niewesoło ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@adajpanspokoj320: Tylko ona nie wygląda tak prosto. Liczy się postawa, intencje atakującego, realność grożby i czy np. nie był mistrzem mma, bo wtedy atak gołymi rękami traktuje się jak z
@
Dostęp do internetu powinien być po wylegitymowaniu się i co jakiś czas powinno się puszczać takie take’i a następny spisywać dane komentujących.
Kiedyś prowadzono gminę spisy matołków ( a przynajmniej tak mówi internetowa legenda) i myśle ze żarto by te spisy odświeżyć
@Radus: Znowu- nikt tak nie powiedział, nawet nie wiedziałem, że taka teza może istnieć.