Wpis z mikrobloga

Weto prezydenta w sprawie obniżenia składek JDG

Na profilu bardzo lewicowej osoby, popierającej jednocześnie weto prezydenta w sprawie obniżenia składek napisałem tak. I dostałem tylko i wyłącznie pozytywne oceny. Nie polemizował ze mną nikt. Jedna osoba, jakiś fanatyk. Nie piszę absolutnie, by się chwalić. Ale... dlaczego właściwie nikt w przestrzeni publicznej nie poszukuje pieniędzy na służbę zdrowia tam, gdzie rodzą się patologie służby zdrowia i jej obciążenia. Co byście dodali?

Podatek od małpek, podatek/akcyza od wódki (jedno i drugie jakoś nie drożeje), papierosów, fastfoodów i wyższe mandaty za prędkość, byłyby siegnięciem po miliardy tam, gdzie faktycznie obciąża się system ochrony zdrowia. Dużo lepsze, niż drenowanie kieszeni JDG dla których różnica w składce 1000zł to czasami być albo nie być. A nie ma łatwego L4, weekendów ani nawet czasu na lekarza. A kobiety prowadzące JDG mają jeszcze dzieci na wychowaniu. Ale wyobrażenie o zależnościach społeczno-gospodarczych pisowców nie wykracza poza grupy, ktore nie palą opon.

#firma #gospodarka #zandberg #jdg
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pannoramix: Już mamy takie psosoby finansowania, oatrz podatek cukrowy, z którego wpływ idzie na NFZ ale tylko na pewne konkretne cele no i jest to chyba nie wiele ponad 0.5% budżetu NFZ
  • Odpowiedz
wyższe mandaty za prędkość

@Pannoramix: wg mnie to pod warunkiem zmiany podejścia policji, by łapała piratów, stała tam gdzie niebezpiecznie, a nie tam gdzie najłatwiej nabić limit mandatów. Mamy dość wysokie po ostatniej podwyżce obecnie.
Zachwyca mnie podejście w londynie - ludzie przechodzą na czerwonym jak samochody nie jadą. albo nawet jak jadą ale super wolno, albo stoją w korku. policja stoi kilka metrów obok i nie powie ani słowa.
  • Odpowiedz
@Pannoramix: Dlaczego etaciarze mają się składać na nfz więcej niż jednofakturowcy fałszywe etaty b2b 20k? Zrodzi to patologię i masowe rezygnacje z etatu na rynek pracy b2b. Jak już obniżać to obu grupom naraz
  • Odpowiedz
@Pannoramix: to w takim razie dobrze że wetował ustawa do poprawki, żeby rozdzielić worek. Fryzjerzy i tak w 50% rozliczają się gotówkowo/blik na prywatny numer więc mają niski dochodowy.
  • Odpowiedz