Wpis z mikrobloga

o ile wzrośnie średnie zapotrzebowanie kaloryczne jeżdżąc 30km na rowerze ze średnią prędkością 18-20km/h wierzyć tym różnym kalkulatom online? Bo średnio mi wychodzi około 1k kcal.
#rower #mikrokoksy
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mało wiarygodne, nie znając intensywności i terenu . W przypadku wolnej, niewymagającej jazdy po chodniku/asfalcie może być i połowa tego co we wpisie tj 500kcal
  • Odpowiedz
@picasssss1: Po prostu zamknij się w pokoju, jedz codziennie to samo i nie ruszaj się przez miesiąc. Śledź wagę, a w drugim miesiącu rób dokładnie to samo, tylko dodatkowo przejeżdżaj 30 km na rowerze. Dodawaj kalorie, aż waga się ustabilizuje. To powinno dać Ci dobre przybliżenie bro
  • Odpowiedz
@picasssss1: dam Ci dane z mojego garmina i pomiaru mocy. Jadę w lesie 18km średnia 17km/h jadę ciut ponad 1h. Garmin mówi, że spaliłem aktywnie 315kcal. Pomiar mocy 536kcal. Wartość z pomiaru mocy jest blizsza prawdy, bo on mierzy waty, czyli rzeczywista pracę jaka organizm musi wykonać.
  • Odpowiedz
@picasssss1:
Ogólnie zależy od roweru, od terenu, od wiatru, od tego jak używasz przełożeń itd itp
W skrócie- kalkulatory to wróżenie z fusów.
Podobno czujniki kadencji coś mogą podpowiedzieć, ale nie uwzględniają wszystkich zmiennych.
  • Odpowiedz
Czyli Pogacar jadąc w drugiej strefie 320W spali tyle samo kalorii co wykopek, dla którego taka moc to będzie jakiś HR Max? XD

@Elbflorenz: Tak, Pogacar jadący z mocą 320 W przy niskim tętnie spali prawie tyle samo kalorii co niewysportowana osoba, która przy tej samej mocy ma niemal maksymalne tętno, zakładając, że obaj jadą przez ten sam czas.
Kalorie spalane podczas wysiłku zależą głównie od wykonanej pracy mechanicznej (mocy i
  • Odpowiedz
@picasssss1: Najtrudniej w takim rowerowym odchudzaniu jest:
* utrzymać reżim codziennej co najmniej 30 km przejażdżki
* utrzymać reżim kaloryczny, w trakcie jazdy nie jeść, nie pić słodkiego, po jeździe rowerem powstrzymać się, bo chce się jeść więcej
  • Odpowiedz