✨️ Obserwuj #mirkoanonim Cześć. Jestem na studiach magisterskich z informatyki i aktualnie wybieram temat pracy dyplomowej. Na mojej uczelni jest praktyka, że to studenci sami wymyślają sobie temat i wypełniają kartę pracy dyplomowej - nie dostaje się gotowego tematu lub nie wybiera się go z listy propozycji. Temat pracy musi być związana z szeroko pojętą informatyką i zawierać element badawczy.
Mam problem, że nie jestem przekonany do żadnego tematu, który przyszedł mi do głowy. Jeden z nich był związany z LLM - jakieś porównanie lokalnych modeli lub fine tuning czy coś podobnego. Samo porównanie modeli może być jednak zbyt banalne, a do fine-tuningu nie mam pomysłu, na jakich danych mógłbym trenować model.
Macie może jakieś propozycje na temat pracy magisterskiej? Albo pomysł, jak można byłoby rozwinąć temat związany z LLM?
@mirko_anonim: Moja rada: wybierz sobie promotora a nie temat pracy. Wybierz kogoś fajnego, z kim będzie się dało potem pracować i kto ci pomoże z pisaniem. Następnie idź pogadać z tym promotorem. A no i oczywiście te wszystkie "porównanie XYZ" to g---o a nie praca magisterska.
@mirko_anonim: zescrapuj tag #przegryw i wytrenuj sobie huopLLM - Generator potem zescrapuj jakieś sociale dla p0lek i wytrenuj sobie p0lka-0.1 - Discriminator i potrenuj je sobie GANem
Cześć. Jestem na studiach magisterskich z informatyki i aktualnie wybieram temat pracy dyplomowej. Na mojej uczelni jest praktyka, że to studenci sami wymyślają sobie temat i wypełniają kartę pracy dyplomowej - nie dostaje się gotowego tematu lub nie wybiera się go z listy propozycji. Temat pracy musi być związana z szeroko pojętą informatyką i zawierać element badawczy.
Mam problem, że nie jestem przekonany do żadnego tematu, który przyszedł mi do głowy. Jeden z nich był związany z LLM - jakieś porównanie lokalnych modeli lub fine tuning czy coś podobnego. Samo porównanie modeli może być jednak zbyt banalne, a do fine-tuningu nie mam pomysłu, na jakich danych mógłbym trenować model.
Macie może jakieś propozycje na temat pracy magisterskiej? Albo pomysł, jak można byłoby rozwinąć temat związany z LLM?
#studia #studbaza #pracamagisterska #informatyka #programowanie #ai
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
💌 Nasza rozgłośnia baitowa potrzebuje Twojej pomocy! Wspomóż projekt
@mirko_anonim: Moja rada: wybierz sobie promotora a nie temat pracy. Wybierz kogoś fajnego, z kim będzie się dało potem pracować i kto ci pomoże z pisaniem. Następnie idź pogadać z tym promotorem.
A no i oczywiście te wszystkie "porównanie XYZ" to g---o a nie praca magisterska.
potem zescrapuj jakieś sociale dla p0lek i wytrenuj sobie p0lka-0.1 - Discriminator
i potrenuj je sobie GANem
Nie wiem czy pracujesz, ale mogles pracować wiecej, robić OE. Dalo by Ci to więcej i merytorycznie i zyciowo
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
@mirko_anonim: takie wypowiedzi trzeba pisać z anonima? (ʘ‿ʘ)
@Przypadkowy: nie, czemu? mam bana