Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam problemy ze snem (wybudzam się w nocy). Chcę się tym zająć kompleksowo, ale żeby móc funkcjonować, skorzystałem z teleporady i lekarz zapisał mi Zolipdem (Nasen). Co dziwne - dał zalecenie, żeby brać to rano (zapisał to nawet na recepcie). Wtf? Zetknął się ktoś z takim trybem przyjmownia zolipdemu? Z tego, co widzę, wszędzie są zalecenia - brać tuż przed snem

#zdrowie #leki #sen #bezsennosc #medycyna #lekarze

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:
Zolpidem rano to błąd, to silny środek nasenny, który działa szybko i usypia, a nie poprawia funkcjonowania w ciągu dnia. Taka porada to wtopa lekarza. Ten lek bierze się tylko na noc, awaryjnie, maks kilka dni, bo uzależnia.
Na start zamiast tabletek poleciłbym ogarnąć higienę snu: stała pora spania i wstawania, brak ekranu minimum godzinę przed snem, ciemność w sypialni, ruch w ciągu dnia, ekspozycja na światło rano. Dodatkowo
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
wszechstronny-poszukiwacz-50:
@Wojciech_Skupien:

Z tym ekranem przed snem to jest według mnie bzdura, chodzi tylko i wyłącznie o natężenie światła żeby nie rozbudzać organizmu, można nawet uzyskiwać szybsze zasypianie z ekranem tylko musi być odpowiednio ściemniony i dźwięk tez musi być odpowiednio wyciszony
  • Odpowiedz
@luxkms78: przerabiałeś ten temat? Mam podobny problem, co op, wszystkie zasady higieny snu wdrożone, a i tak (pozornie) losowo trafiają mi się ciągi bezsennych nocy (zasypiam bez problemu, budzę się po 3-4 godzinach snu, bez opcji na ponowne zaśnięcie)
  • Odpowiedz
@the_good_guy zbadaj sobie krew pod kątem kortyzolu. Prawdopodobnie przez zbyt późno wypitą kawę lub zbyt wielką jej ilość w ciągu dnia a także przede wszystkim stres i zmartwienia masz podniesiony poziom kortyzolu. Zadaniem kortyzolu jest właśnie wybudzanie organizmu. Jeśli jego poziom jest zbyt wysoki to zwykle jest to jeden z objawów.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Niestety nie jest to prawda, polecam badania Niezależnego Laboratorium Fotometrycznego na ten temat. Ekrany nawet z filtrami (fizycznymi czy aplikacje) i ze ściemnionym ekranem i tak emitują światło niebieskie. Jeśli chodzi o światło niebieskie to niestety tu nie działa zasada pareto, tzn. nawet niewielkie ilości światła niebieskiego zakłócają nam sen. Mózg widzi niebieskie światło = myśli że jeszcze jest dzień, ten mechanizm działał doskonale przez tysiące lat, więc to
  • Odpowiedz
@the_good_guy: Jeśli faktycznie przy dobrej higienie snu/życia (zarówno rano, w ciągu dnia, przed snem), małej ilości stresu oraz odpowiednich poziomach melatoniny (co przy dobrej higienie snu powinno być zapewnione), masz problemy z wybudzaniem to mogą to też być problemy oddechowe (np. bezdech senny). Polecam w takim wypadku udać się do pulmonologa lub somnologa.

Ale najpierw polecam nagrać się w nocy, może wybudzenie ma miejsce jak coś na zewnątrz wydaje jakiś
  • Odpowiedz