Wpis z mikrobloga

Cześć, mam pytanie do osób zorientowanych w temacie, a mianowicie mam działkę ok. 0.4ha i chciałbym zbudować na niej dom, problem tkwi w tym że według MPZP gminy jest to działka zagrodowa (status RM). Ma ktoś jakieś doświadczenia z budową na takiej działce nie będąc rolnikiem?
Słyszałem różne zdania na temat obchodzenia tego problemu, podpytywałem sąsiadów którzy na sąsiednich działkach mają postawione domy (jednak pare lat temu), i z tego co mówią, do wydania pozwolenia trzeba było przedstawić po prostu, że zarządza się ponad 1ha ziemi (obchodzili to poprzez dzierżawę od rodziny)..
W gminie umywają ręce, w starostwie dowiedziałem się że sam muszę napisać oświadczenie o byciu rolnikiem i wykazać w nim fakt, że posiadam ponad 1ha (to nie jest problem, bo mogę wydzierżawić od rodziców nieużytki) - tylko pytanie, czy ktoś faktycznie weryfikuje czy taka ziemia jest uprawiana, a ponad to czy jest uprawiana przez min. 5 lat?

#nieruchomosci #dzialka #budowadomu #budownictwo #budujzwykopem
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@singortone:

Jeśli dostaniesz WZ (przy tej samej drodze jest już jakiś dom) to wtedy wystarczy być rolnikiem czyli mieć ponad 1ha ziemi rolnej, zgłaszasz się do ARiMR po nadanie numeru gospodarstwa i leci ci staż jako rolnik, nikt nie sprawdza czy coś uprawiasz bo nie musisz, bylebyś płacił podatek rolny.

Jeśli nie ma zasady dobrego sąsiedztwa do WZ to wtedy musisz mieć więcej ziemi niż średni rozmiar gospodarstwa w województwie
  • Odpowiedz
  • 0
@PfefferWerfer: dzięki, myślę że WZ w tym przypadku nie będzie problemem, bo jak wspomniałem gmina ma MPZP a obok stoją domy.
Kojarzysz czy po nadaniu numeru gospodarstwa przez ARiMR mogę napisać oświadczenie o prowadzeniu gospodarstwa do starostwa, czy to od momentu nadania tego numeru musi minąć wspomniane 5 lat? starostwo to weryfikuje?
  • Odpowiedz