Wpis z mikrobloga

Witam wszystkich na #motocykle

Przymierzam się powoli do nauki jazdy/zakupu pierwszego moto. Sam nigdy nie miałem żadnego moto/skutera czy innej motorynki. I od jakiegoś czasu chodzi za mną kupno 125. Mieszkam w mieście i pewnie głównie do takiej jazdy będzie mi potrzebny, bo na trasy mam samochód. Ale patrząc na ceny zacząłem się zastanawiać czy taka 125-ka ma sens. Myślałem do tej pory żeby kupić tą 125, najpierw się pouczyć gdzieś na uboczu i potem jeździć, ale pytanie czy nie lepiej od razu pójść na prawko na kat. A i kupić chociaż jakieś 400cc?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

czy nie lepiej od razu pójść na prawko na kat. A i kupić chociaż jakieś 400cc?

@Czarny_chlop: Proste. Pchanie się w 125 przy tych cenach nie ma żadnego sensu. Wykup sobie w szkole nauki jazdy ze 2h na 125 i od razu idź na kurs. Do miasta kupujesz jakiś skuter z przedziału 250-400 i jest to dużo wygodniejsze, niż zwykły motocykl.
  • Odpowiedz
@Czarny_chlop mimo tego że sam jestem raczej orędownikiem 125cc i jako ze swoich doświadczeń polecam, tak obiektywnie na miasto i jeżdżenie tylko po asfaltach ma to średni sens.

Na 125 masz w mieście przyśpieszenie mniej więcej jak samochody, ale jak dajesz do końca. I w mieście to znaczy tak do 80 km/h. Za to jak nigdy nie jeździłeś na motorku to to też się już rozpędza do prędkości potencjalnie śmiertelnych. Bo
  • Odpowiedz
bo jakbym robił na większą pojemność to raczej moto i na trasy by był, na jakieś weekendowe wypady.

@Czarny_chlop: A ja się nie zgodzę. Gdyby Ci się spodobała jazda po mieście skuterem, to i na trasy byłby wygodny. Wszystko jest kwestią sprawdzenia, czy wolisz skuter, czy motocykl.
  • Odpowiedz
@Czarny_chlop: miałem ten sam dylemat - na 30 urodzimy myślałem o 125tce, chciałem sobie wykupić jakiś kurs doszkalający. Szukałem jakiś rok, nigdzie nie było nic ciekawego, a ceny nowych 125 już wtedy były powalone. Wiec stwierdziłem, raz się żyje, "będzie do portfolio" i zrobiłem A + mając pełną kategorie dalej możesz jeździć 125kami.
  • Odpowiedz