Aktywne Wpisy
heterogenizowany +66
#kiszak #bekazludologow
Z Kiszakiem to jest trochę jak z Januszem Korwin-Mikkem. Na początku go słuchasz, trafiasz na jego kanał, pierwsze wypowiedzi – i następuje tzw. „korwinowskie ukąszenie”. Myślisz sobie: „Kurczę, chłop gada naprawdę mądrze o grach, mega merytorycznie”. Zamiast pudrować rzeczywistość - mówi jak jest, nie boi się, że kogoś obrazi. Daje Ci proste odpowiedzi na nurtujące Cię pytania. Pojawia się więc pierwsze zauroczenie.
I tu zaczyna się kluczowy
Z Kiszakiem to jest trochę jak z Januszem Korwin-Mikkem. Na początku go słuchasz, trafiasz na jego kanał, pierwsze wypowiedzi – i następuje tzw. „korwinowskie ukąszenie”. Myślisz sobie: „Kurczę, chłop gada naprawdę mądrze o grach, mega merytorycznie”. Zamiast pudrować rzeczywistość - mówi jak jest, nie boi się, że kogoś obrazi. Daje Ci proste odpowiedzi na nurtujące Cię pytania. Pojawia się więc pierwsze zauroczenie.
I tu zaczyna się kluczowy

aspartamowy +53

źródło: Screenshot_20250618-192303
Pobierz
Nie polecam życia na wsi xD
To za co najbardziej nienawidzę pochodzenia wiejskiego (mam już prawie 30 lat) to że tam nic nie ma. Standardowa ale biedna rodzina, na tle miasta powiatowego/większego to była bieda. 30km do miasta powiatowego, brak autobusów wieczorem/w nocy (teraz jeszcze mniej), bo tylko szkolne i tam koło 18 wracał ostatni). Zajęć pozaszkolnych nie było, żadnych dodatkowych aktywności też nie było. A nawet te zajęcia co były programowe to było poniżej poziomu i ciągle się nudziłem w szkole jak lekcje były blokowane przez największych tumanów, na których trzeba było poświęcać całą uwagę.
Więc niektórzy się rodzą w mieście nawet powiatowym, rodzice ich wysyłają tu i tam (szkoły muzyczne, baseny, kluby szachowe, itd) i mają zbudowane "hobby" a na wsi nic xD co najwyżej możesz dołączyć do lokalnej patologii w OSP xD
#polska
#demografia
#wies
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
📒 Notatka moderatora: #wiespill
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
Komentarz usunięty przez moderatora
@dktr: Starość w wieku 50-70, bo potem znowu zaczynają się jęki o to że już nie ma siły utrzymywać ogrodu, że rynny zatkało, że odśnieżać trzeba itd.
Większość emerytów ze wsi których znam ucieka do miasta bo lekarz blisko, jest autobus i kościół pod nosem. Wracają wypaleni miastem ludzie w średnim wieku i przedemerytalnym.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
Tyś mieszkał na wsi. Chyba rezydowałeś co najwyżej. Na wsi nigdy dodatkowych aktywności, tzn. pracy nie brakuje.
W ramach hobby zapier.dol w polu do zachodu słońca.
@mirko_anonim: na to trzeba mieć hajs.... ja wychowałem się w mieście ale floty zawsze brakowało i były tylko 2 rozrywki: piłka i rower
Nie raz i nie dwa takei wpisy na mirko ladowaly, a plusow tam bylo n------e od groma.
To ze chlop moze jeszcze na ojcowizne liczyc, a
@dktr:
@PfefferWerfer: moja próba jest skrajnie mała, bo tylko 2 osoby (teściowie), ale jak sprzedawaliśmy mieszkanie, to mocno się zastanawiali czy od nas go nie odkupić, właśnie z tych powodów o których piszesz. Jako test zajmowali się 3 dni naszymi kotami jak nas nie było. Po tym całkowicie im się miasta odechciało.
@Xin_Zhao: oczywiście że istnieje. To nie lata 70., że każdy recznie pole obrabia i nie ma na nic czasu.
@pikapikachu: by zy du ry
tylko nikt nie powie że chodzi o bieganie za jedynym porannym autobusem do miasta xD A większości ludzi marzy się willa pod miastem, najlepiej gdzieś koło lasu przy bocznej mało ruchliwej drodze która po 1km kończy się na linii metra, galerii handlowej, dużym supermarkecie i w ogóle najlepiej obok lotniska ale żeby nie było głośno xD
@Sarza01: czasy się zmieniły. Teraz nie pracuje się do zachodu słońca, bo są tanie i wydajne lampy LED.
@Ilirian: Co to znaczy?