Wpis z mikrobloga

@jakismadrynickpolacinsku: @Saly używam czasem, ale głównie to budowanie query po stronie sql aby załadować do widoku / hurtowni danych gdzie resztę transformacji zrobię łatwiej niż w kodzie. Ale nie nazwałbym tego zaawansowaną funkcją.. wiem że dużo nie wiem jeszcze i dużo nie umiem w SQL, jednak jak w każdym temacie, można się zagłębić do końca i stracić pół życia, jednak nie użyć tego ani razu w pracy - więc
  • Odpowiedz
@ShpxLbh: hurtownie i OLAP to po prostu "zaawansowany" SQL. W OLTP większość zapytań to proste inserty/update albo select z wieloma joinami i wherami. Jak muszę napisać coś bardziej wysublimowanego to zazwyczaj muszę sobie przypominać, bo rzadko jest potrzeba na coś bardziej skomplikowanego
  • Odpowiedz
@peoplearestrange: poprawne ogarnięcie łączeń z tabelami gdy masz ich dużo, nie znasz do końca struktury i zależności bazy xD wiadomo, przydają się też jakieś procedury do wywołania z aplikacji.. optymalizacja zapytań jak widzisz że idzie jak krew z nosa, no ale to mi teraz pomagają modele ai więc idzie to...zbyt łatwo ;)
  • Odpowiedz
@ShpxLbh: no ta ale taka optymalizacja zapytań to nie jest funkcja per se, a tutaj na tych leetcodach czy innych stronkach mamią ludzi zadaniami np Medium Aggregation, gdzie jak wiadomo, samo agregowanie raczej do ciezkich nie nalezy
  • Odpowiedz
@peoplearestrange: Szczerze, to SQL jest na tyle przejrzysty i logiczny, że nic. Kwestia zwyczajnie czasu na przyswojenie sobie zagadnień. Chociaż, jakbym miał celować na szybko, gdzie musiałem przystanąć i zagłębić się to PARTITION BY i aliasy, gdzie się odwołujesz. Tu trzeba uważać, ale i tak idea jest prosta.
Natomiast jeżeli chodzi o czytelność (a właściwie brak) to DAX. Python jest elegancki, ale trzeba już bardziej pomyśleć co się robi jak
  • Odpowiedz