Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Poznałam kilka miesięcy temu fantastycznego mężczyznę. Znajomość rozwija się w kierunku poważniejszej relacji, nadajemy na wspólnych falach, lubimy swoje towarzystwo, jednak ze względu na odległość nie widzimy się tak często, jakbyśmy chcieli.

Niestety, jak grom z jasnego nieba spadła na mnie diagnoza przypadłości, która jest dość rzadka i konieczna będzie operacja jeszcze w tym roku. Są tu różne ryzyka i związane z tym późniejsze niepewne rezultaty. Po takiej informacji mam ochotę wycofać się do swojej strefy komfortu i nie angażować się w żadną relację, bo jest to dla mnie trudne. Zależy mi na nim, ale kompletnie nie wiem jak z nim o tym porozmawiać, wiem że dla niego może to być za dużo. W jaki sposób i jakie informacje mu przekazać, żeby nie czuł się przytłoczony bądź zobowiązany do czegokolwiek? Może jak się nieco zdystansuję od niego, później będzie nam obojgu łatwiej o tym porozmawiać? Co o tym sądzicie?

#niebieskiepaski #rozowepaski #zwiazki

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Może jak się nieco zdystansuję od niego, później będzie nam obojgu łatwiej o tym porozmawiać?

@mirko_anonim: prędzej uzna że to kolejny ghost albo próba wrzucenia go do opcji zapasowej.

jeśli chcesz by to zrozumiał to nie licz ze się domyśli i będzie na ciebie czekał jak w komedii romantycznej. lepiej powiedz mu prosto z mostu że czeka cię poważny zabieg i że będzie ci teraz trudniej i że będziesz potrzebować
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: powiedz prawdę, niekoniecznie wnikając w szczegóły, zaznacz, że nie oczekujesz, że to po nim spłynie i że będzie czekał, a co zrobi, to jego wybór. Posypałam się zdrowotnie na samym początku związku z moim niebieskim, trafiłam do szpitala na ponad tydzień w dodatku nie w swoim mieście, a w innym. Po wcześniejszych doświadczeniach nie liczyłam na nic, mimo że bardzo mi zależało. Przyjeżdżał co drugi dzień mimo że odwiedziny
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Myślę, że podświadomie próbujesz go chronić przed sobą, bo Ci na nim zależy.
Ale powiem Ci coś. Jeśli on naprawdę jest facetem na poziomie, to nie będzie uciekał tylko dlatego, że Twoje życie stało się trudniejsze. Nie musisz się dystansować ani tworzyć dramatycznych barier - ale musisz mówić jasno, z klasą i bez litości dla samej siebie. To nie Ty jesteś ciężarem. To sytuacja, która Cię sprawdza - i jego
  • Odpowiedz
  • 16
@mirko_anonim nie komplikuj sprawy i najlepiej nawet nie czytaj tych p---------------w wyżej.

Jak z nim porozmawiać? Wprost, bez owijania w bawełnę. Nie chcesz żeby czuł się zobowiązany? Proponuję użyć zdania "Nie chcę żebyś czuł się zobowiązany". Jak chcesz grać w gierki, to odpal se konsolę, a z facetem rozmawiaj normalnie
  • Odpowiedz
@ManuI: Nie każdy problem rozwiązuje się młotkiem. Ty dajesz odpowiedź. Ja daję mechanizm. Jedno nie wyklucza drugiego - ale tylko jedno pozwala uczyć się na przyszłość.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @ZeroCukru w punkt, dokładnie o tym myślę, chcę chronić go przed sobą, bo jest zauroczony, w tym stanie trudno racjonalnie mierzyć swoje siły na zamiary.
Chciałabym poruszyć ten temat w taki sposób, aby możliwie jak najmniej bolało, ale odpowiedzi uświadomiły mi, że nie jest to najlepszy pomysł i może to zostać inaczej odebrane niż bym chciała.
Tak, trudne się wylosowało, takt i opanowanie w sytuacjach kryzysowych
  • Odpowiedz