Kupiłem niecały rok temu zegarek garmin forefunner 965.Mialem z nim problemy.Podczas biegu gdy wciskalem ekran i przełączałem na godzine to zawieszał się na kilka sek.Nie pomogły aktualizacje i resetowania problem był sporadycznie.Zgłosiłem reklamacje i oczekiwałem naprawy zegarka.Dostałem informacje żeby wysłać im swój zegarek to wymienią mi.Dzisiaj otrzymałem maila że zegarek otrzymali i wyślą mi wersje recertified w zastępczym pudełku.Przeczytałem co to recerified i to zegarek który ktoś inny oddał i oni go naprawili.Sęk w tym że nie chce zegarka który już kiedyś ktoś używał,to przedmiot intymny.Nawet jeśli napwaili go w farbyryce.Do tego w pudełku zamiennym.Czy to legalna praktyka? Czy firma Garmin zawsze stosuje takie praktyki?
@lewakompekadu: tak. jednak nie jest to zegarek używany przez kogoś innego. to jest nowy zegarek, tylko nie z fabryki xD odbierzesz i nie zobaczysz różnicy. Pasek nowy, obudowa nowa, może w środku bebechy z innego zegarka. Generalnie nic złego.
@ShpxLbh: "Odnowione przedmioty to zwroty, które w jakiś sposób wadliwe i zostały zwrócone. Musiałyby zostać naprawione przed ponowną sprzedażą. " Taki opis czyli ktoś go miał wcześniej.
@lewakompekadu: no to powiedz że nie chcesz i Ci odeślą swój stary z Twoją usterką ¯\(ツ)/¯ wejdź sobie na fora garmina i się dowiesz że to zegarki które są praktycznie nowe bez żadnych oznak użycia, brudu ani nic. jak ze sklepu.
Garmin może wedle własnej decyzji naprawić lub wymienić (na nowy lub nowo naprawiony produkt zastępczy) urządzenie lub oprogramowanie lub zaproponować klientowi zwrot pełnej ceny zakupu w ciągu 14 dni od daty otrzymania wadliwego urządzenia.
Garmin ma taka polityke, zapewne nie ma centr serwisowych w kazdym kraju gdzie sprzedaja urzadzenia, wiec cos co trafia do serwisu leci gdzies dalej na naprawe. A klient dostaje nowy zegarek, lub naprawiony i
@echelon_: To że nie dostaje fabrycznie nowego sprzętu.Widzisz dzięki takiej postawie polakom wciskają naprawione rzeczy jako nowe.W wielu krajach jest zakaz wymiany na recertyfikowane co właśnie przeczytałem.Polakom można wciskac naprawiane. Według chatu GPT "W UE (w tym Polsce) wymiana na recertyfikowany sprzęt może być niedozwolona bez zgody klienta, jeśli kupił nowy produkt."
@echelon_: Jak teoria?W wielu krajach jest prawny zakaz wymiany na recertyfikowane.Poszukaj jak jesteś ciekawy będziesz miał całą listę.Śmieszne że są ludzie twojego pokroju co prześmiewczo będzie bronił zachodnich korporacji dymających nas.
@lewakompekadu: Bawi mnie też jak z uporem maniaka mówisz o sprzęcie recertyfikowanym a chodzi o sprzęt odnowiony czyli refurbowany od refurbished a nie recertified. Możliwe, że zadałeś Chatowi GPT (który może ściemniać w odpowiedziach) złe pytanie :D
@lewakompekadu: Z tego co widzę to pojawiają się trzy terminy: recertified, refurbished i Newly Overhauled. Co faktycznie znaczy co i przeciw czemu może wypowiedzieć się klient pozostawiam Tobie.
Czy firma Garmin zawsze stosuje takie praktyki?
#garmin #bieganie
@lewakompekadu: xD
wejdź sobie na fora garmina i się dowiesz że to zegarki które są praktycznie nowe bez żadnych oznak użycia, brudu ani nic. jak ze sklepu.
@lewakompekadu: https://www.garmin.com/pl-PL/legal/consumer-limited-warranty/
Garmin ma taka polityke, zapewne nie ma centr serwisowych w kazdym kraju gdzie sprzedaja urzadzenia, wiec cos co trafia do serwisu leci gdzies dalej na naprawe. A klient dostaje nowy zegarek, lub naprawiony i
Według chatu GPT "W UE (w tym Polsce) wymiana na recertyfikowany sprzęt może być niedozwolona bez zgody klienta, jeśli kupił nowy produkt."