Wpis z mikrobloga

Niedawno jakiś socjolog mówił na yt, że dla wyborców poniżej 30 r.ż. najważniejszym tematem są mieszkania. A jest ich ponoć gdzieś pod 1 mln, chociaż są mało mobilni.

No i to jest drodzy spin doktorzy z pis cały mechanizm. Ci ludzie dostają prawdziwe kombo: od słuchania tego, że ich rodzice dostawali kawalerki za 12 koła od miasta, po to, że wasz kandydat najwyraźniej robił tu jakieś wały.

Błąd poznawczy polega na tym, że ta grupa uwielbia drzeć się na dosłownie każdy temat - od praw mniejszości po przynależność Islandii XD Ale jak zamyka klapę od laptopa to każdemu pozostają sprawy dla niego elementarne, a na obecnym rynku są to zasadniczo mieszkania.

Obiecujcie zakaz katastru do konstytucji plus dopłaty do kredytów, na pewno sondaże będą wspaniałe XD

#nieruchomosci
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Poldek0000:

Mieszkań brakuje w miastach. Na wsiach pełno opuszczonych domów.

Kwestia dostępności do mieszkań to w dużej mierze nie problem ich fizycznego istnienia tylko tego że beton stał się w Polsce synonimem lokaty kapitału i są ludzie co skupują je całymi pakietami po kilkadziesiąt sztuk tylko po to żeby stały puste.
  • Odpowiedz
  • 0
@mickpl 1mln wyborców to wcale nie tak wiele, a do tego z każdymi wyborami będzie ich mniej, bo starsi prędzej czy później ogarną swoje mieszkanie i wypadną z tematu, a młodszych po prostu nie będzie. Więc jest imo małe okno żeby działać teraz
  • Odpowiedz
@mickpl: A kogo tam młodzi obchodzą. Po pierwsze, mamy kryzys demograficzny i jest ich najmniej, dużo mniej niż starych. Po drugie, 2/3 nie pójdzie na żadne wybory, a połowa z tych, co pójdą, zagłosuje na jakiegoś Mentzena. Gra niewarta świeczki, za mały tort do ugrania, żeby wkurzać swój żelazny elektorat i betonowych sponsorów.
  • Odpowiedz
@acpiorundc: Ale to nie chodzi o wszystkie miasta, tylko w Warszawę, Wrocław i Kraków. I nie o wszystkie dzielnice, tylko o Śródmieście i Grzegórzki. I nie o wszystkie ulice, tylko o Świętokrzyską, Kazimierza Wielkiego i Mogilską. To ile tam mieszkań wybudowano? Także widzisz, dalej brakuje 2 milionów.
  • Odpowiedz
Ale to nie chodzi o wszystkie miasta, tylko w Warszawę, Wrocław i Kraków. I nie o wszystkie dzielnice, tylko o Śródmieście i Grzegórzki. I nie o wszystkie ulice, tylko o Świętokrzyską, Kazimierza Wielkiego i Mogilską. To ile tam mieszkań wybudowano? Także widzisz, dalej brakuje 2 milionów.

@konsument: jak masz 20 lat to chcesz mieszkać w centrum ale jak masz 30+ to po co mieszkać w centrum?
  • Odpowiedz
@Pietter właśnie dlatego w centrum powinny być państwowe mieszkania, a nie że ceny są takie, że stać na nie tylko ultrabogoli, którzy kupują i nie zamierzają tam mieszkać na stałe
  • Odpowiedz
@Poldek0000: Na wsiach mnóstwo opuszczonych starych ruder to rozwalenia. To nie są domy do zamieszkania xDD To co się nadaje się do zamieszkania na wsi, o ile ktoś nie poleci w kosmos z ceną, zaraz się sprzedaje :P.

Natomiast mamy teraz taką sytuację na działkach, że ceny zaczęły spadać do 2019 roku. Przynajmniej jeśli chodzi o część podkarpacia w której mieszkam. Tutaj było wyraźne przesilenie i ludzie przestali kupować działki.Wolą
  • Odpowiedz
@orgin246: Większość ludzi tutaj uprawia ziemniaki. Dzięki nam masz co włożyć do gara w niedzielę na obiad xDDD.

A tak na poważnie tutaj gdzie ja mieszkam to głównie : zbrojeniówka, budowlanka, meblarstwo. Z tymże ja mieszkam w jednym z bogatszych rejonów podkarpacia :P. Teścia mam z okolic Jasła to tam bida piszczy.
  • Odpowiedz
Większość ludzi tutaj uprawia ziemniaki. Dzięki nam masz co włożyć do gara w niedzielę na obiad xDDD.

@ziomus13: jestem ze śląska, też mamy pola kartofli i jeszcze rzepaku co by usmażyć schabowe. No ale w niedziele to rolada, kluski i modro kapusta synek xD

Dzięki za info bo ja nie wiem czy kiedykolwiek byłem na podkarpaciu. A tak to jakiś obraz już mam z czego da się tam żyć.
  • Odpowiedz
@orgin246: Spoko wiem, że dla was często na podkarpaciu żyjemy w glinianych chatach. Później jak przyjeżdża ktoś do mnie w odwiedziny np. z Wrocławia zmienia zdanie :P
  • Odpowiedz
@ziomus13: nie martw się, mamy tak samo ( ͡° ͜ʖ ͡°). Tylko, że u nas wszyscy myślą, że jest pełna industrializacja i żyjemy w familokach (takie poniemieckie kamienice z kiblem na korytarzu) i czegoś takiego jak lasy nie uświadczysz.
  • Odpowiedz
Mieszkań brakuje w miastach. Na wsiach pełno opuszczonych domów.

Odpowiedz

@Poldek0000: logiczne, ze ludzie chcą mieszkać tam gdzie pracują.
  • Odpowiedz