Aktywne Wpisy

volodia +11
Robię w czterobrygadówce i jeden poszedł na urlop a drugi na zwolnienie lekarskie. Teraz mam 8 dni pracy po 12 godzin.
Mam mocne podejrzenie, że to zwolnienie lekarskie jest lipne. Wiem gdzie typ będzie w weekend (zawody wędkarskie), da się go jakoś jako zwykły człowiek o-----ć do zusu?
#zus #prawo #pracbaza
Mam mocne podejrzenie, że to zwolnienie lekarskie jest lipne. Wiem gdzie typ będzie w weekend (zawody wędkarskie), da się go jakoś jako zwykły człowiek o-----ć do zusu?
#zus #prawo #pracbaza

vojteknowak +43
Ludzie minimalna jak sama nazwa wskazuje sluzy do przezycia na minimalnym poziomie xD i to porownywanie nas do top5 najlepiej rozwinietych gospodarczo krajow xD my i tak jestesmy na 21 miejscu w skali swiatowej co oznacza, ze miescimy sie w top 20% na swiecie ale malemu robaczkowi ktory pozjadal wszystkie rozumy a nie jest w stanie ogarnac roboty lepiej platnej niz najnizsza nie przejdzie przez mysl, ze ma duzo farta ze urodzil sie w takim kraju jak Polska i powinien sie cieszyc a nie narzekac, bo duzo wieksze szanse mial na trafienie gorzej niz lepiej.
Jak zarabiasz minimalna to wynajmujesz pokoj albo mala kawalerke, jak chcesz 2 pokoje to sie dobierz z kims w pare a wieksze mieszkania zostaw ludziom bardziej ogarnietym zyciowo niz Ty ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#nieruchomosci #antykapitalizm #demografia #polska #praca #pracbaza #gospodarka
@ZielonyRozpustnik:
1) PRL był 10. gospodarką świata - pozycja w rankingu nic nie mówi o zamożności społeczeństwa.
2) TOP21 gospodarek to nie jest TOP20% na świecie (i populacje nie są proporcjonalne do rozmiaru gospodarek, i krajów nie
Odnosnie tego, ze nie ma 100 krajow na swiecie. Tak masz racje, krajów na świecie jest ponad 190, więc 21. miejsce to mniej więcej top 11% (21 ÷ 195 ≈ 0.108, czyli 10.8%).
Ale co mamy zostawiac rentierom i inwestorom? Mlodzi ludzie jeszcze 10 lat temu nie mieli tak dobrze jak dzisiaj. Duzo wyzsza kwota wolna od podatku, ulga na pit, minimalna stawka godzinowa, niskie bezrobocie. Jeszcze w 2012 pracowalem za 6,50 brutto i sie cieszylem, ze prace mam w ogole.
@ZielonyRozpustnik: Zmyśliłeś sobie definicję a reszta to próba udowodnienia że to prawda. Minimalna nie oznacza że masz żyć na minimalnym poziomie, możemy pójść dalej i powiedzieć że spanie w jeziorze i jedzenie trawy to minimum jakie potrzebujemy więc minimalna krajowa powinna wynosić 100zł.
@Worm91: no wielu tak myśli, kolejką z jakiegoś zadupia rano do roboty, a wieczorem w drugą stronę. Zresztą korporacje chyba wolą migrantów po dziesięciu w mieszkaniu.